Eddig 35 milliárdnyi áfát igényeltek vissza az európai ítélet alapján

Eddig 2606 adózó igényelt vissza általános forgalmi adót az Európai Bíróság ítélete alapján. A bevallások adatai szerint a kiutalandó összeg csaknem 35 milliárd forint, ez azonban még módosulhat attól függően, hogy az adózóknak van-e köztartozásuk.

Mint arról már többször is írtunk, az Európai Unió Bírósága július 28-án kihirdetett ítélete szerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfa-szabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. A döntés miatt az államnak körülbelül 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak.
Az Európai Bíróság ítélete alapján visszajáró áfát többféle módon - egy speciális kérelem benyújtásával vagy a rendszeres áfa bevallásban - is vissza lehet igényelni. Aki a külön kérelmet választja, az október 20-ig igényelhette vissza a neki járó áfát. A határidő jogvesztő, vagyis utóbb a mulasztás nem igazolható. Az adóalany azonban választhatja azt is, hogy a rendes áfa-bevallásban szerepelteti a visszaigénylést.
A kiutalás teljesítésére egymillió forint alatt 30, afelett 45 nap áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendelkezésére.
A NAV korábban már bejelentette, hogy a jogosulatlan igénylések megakadályozása érdekében fokozottan ellenőrzi a visszaigénylésre vonatkozó kérelmeket és bevallásokat.

Kapcsolódó írásunk: Amit az áfa visszaigénylésről tudni kell