CSOK feltételek

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Párom nevén lévő nyaraló besorolású épületre otthon teremtés céljából vehető fel bármilyen nemű kedvezmény a CSOK-ból? Vagy lakóingatlanná való átsoroltatás szükséges ehhez? A nyaraló megléte kizáró tényező használt lakóingatlan vásárlása esetén a CSOK-ban? Illetve milyen igazolások szükségesek arról hogy az esetlegesen felvett támogatást a használt lakóingatlannal kapcsolatban hogyan használódott fel? (adás-vételi?tervrajzok?) Illetve, mind két fél részéről meg kel lennie a minimum (folyamatos 5 hónap) munkaviszonynak a CSOK felvételéhez? Páromnak már több, mint 1,5 éves munkaviszonya van, illetve, én még egyetemen tanulok (2016. decemberében végzek), és volna egy lakóház amit megvennénk, és szeretnénk lakhatóvá tenni/felújítani még az idén, jövő év(2017) elején pedig költözni. Milyen lehetőségeink vannak? Hol volna érdemes érdeklődnöm még? Várom válaszát!


Válasz

Tisztelt Kérdező, 

Nyaraló besorolású épületre nem lehet CSOK kedvezményt igénybe venni.

Sajnos a kérdés olyan sokrétű, hogy a szakműhely keretein belül nehéz rá válaszolni.

A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető CSOK részletszabályait a 17/2016 (II.10) kormányrendelet tartalmazza, de konkrét esetben a bankot kell felkeresni és érdeklődni a személyre szabott feltételekről.

Használt lakás vásárlása esetén röviden annyit, hogy már egy gyermek (meglévő vagy vállalt) után is igényelhető. Az összeg az eltartott gyermekek számától és a lakás hasznos alapterületétől függ. (600 ezer-2,75 millió )

A lakás vételára nem haladhatja meg a 35 millió forintot, és önállóan, illetve lakáshitellel együtt is  igényelheti.