családi kedvezmény visszamenőleges igénybevétele.

Kérdés

Segítséget szeretnék kérni. 2011,2012 évre a kollégám adóbevallásába beállítottuk a lakáscélú hiteltörlesztés adókedvezményét, amit állítólag helytelenül tettünk, mert nem jól értelmeztük a jogszabályt. Úgy értelmeztük, hogy mivel gyermekei után jár a családi pótlék, akkor egyértelműen igénybe lehet venni a kedvezményt, de állítólag nem !!! Nos, ugyanakkor nem állítottuk be az adóalapot csökkentő családi kedvezményt. Az érdekelne, hogy most önellenőrzéssel ezt korrigálhatjuk-e ? Tehát beállítjuk a családi kedvezményt és töröljük a hiteltörlesztés kedvezményét ? Egy másik kérdésem is lenne, hogy önellenőrzéssel lehet-e, ill., ha lehet, meddig visszamenőleg, a biztosítás kedvezményét, mert egy kollégámnak viszont ez maradt ki a 2010-es bevallásából. Várom válaszukat ! Tisztelettel: Dne. Mária

Válasz

Tisztelt Kérdező,

Valóban a lakáscélú hiteltörlesztés adókedvezményének igénybevétele feltételekhez kötött, melynek csak egyik része a családi pótlékra való jogosultság.
Amennyiben viszont a magánszemélyt megillető családi adóalap kedvezmény összegével nem csökkentették az adóalapot 2011, illetve 2012-ben, úgy ezt visszamenőleg önellenőrzéssel megtehetik.

A biztosítási kedvezmény visszamenőleges igénybe vételére azonban nincs mód, mert a 2009 nyarán elfogadott törvénymódosítás kivette az szja-ból az életbiztosítási kedvezményt, ezért ez a kedvezmény 2010-ben már nem érvényesíthető.

 

Üdvözlettel,