Családi ház - 5%-os áfa

Kérdés

Üdvözlöm! Kérdésem a következő lenne! 2015.01.29-én vásároltunk egy telket, a számlán mindkettőnk neve szerepel. Erre a telekre szeretnénk építeni egy kb. 30 milliós (bruttó 27%-kal) házat. Még nem döntöttük el, hogy generál kivitelezővel építettjük vagy részekre bontjuk és külön szakáganként bízunk meg vállalkozókat. A kérdésem az lenne, ha generállal kérjük, akkor jól értem, hogy ő 5%-kal kell hogy számlázzon? Ebben az esetben nekem a 30 millió helyett 23,4 milliót kellene fizetnem, így 6,6 millió marad a zsebemben, amennyiben ezt a kivitelező átadja. Ebben az esetben viszont a telek szlát nem tudom benyújtani? A második esetben, ha részekre bontom, a telek szlát is el tudom számolni, viszont, max. 5 millióm marad. 1,6 millióval kevesebb, mint az előző esetben. Az 5%-os kedvezményhez is felül kell vizsgálnia a banknak, hogy jogosult vagyok-e rá? Lehet-e már tudni, hogy saját ingatlan kizáró tényező-e? Előre is köszönöm válaszukat!


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Sok múlik a felek közötti megállapodáson. A változásnak köszönhetően az adóalap és az adókötelezettség számítása annak megfelelően alakul, hogy a felek nettó, vagy bruttó módon történő elszámolásban állapodtak meg.

Amennyiben a felek bruttó módon állapodtak meg, úgy az ellenérték tartalmazza az előzetesen kiszámított adó összegét is: „Mivel a bruttó összeg alapján számítandó az új adóalap és az adó összege, az elszámolás következtében nő az adóalap. Ebben az értékesítőt illeti meg az adókulcs változásával járó előnyök."