Családi adókedvezmény levonás

Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)!

Van-e különbség, hogy a családi adókedvezményt teljes egészében a személyi jövedelmadóból tudom levonni, vagy pedig a családi járulékkedvezményt is igénybe kell vennem?

A kérdésem oka, hogy a leírásokban azt látom, hogy a családi járulékkedvezményt, csak az adókedvezmény adóból nem érvényesíthető részének 15%-ig lehet igénybevenni, viszont a kalkulátorok, mint például a NAV-os is például egy bruttó 320000HUF-os bérből is 99000HUF nettó pénztöbbletet hoznak ki (tehát járulékkedvezménnyel), és egy bruttó 700000HUF-os bérből is 99000HUF-os nettó pénztöbbletet hoznak ki. Szóval ez a 15%-os dolog nagyon nem világos.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A családi járulékkedvezmény a fel nenm használt csalágdi adóalapkedvezmény 15 %-a.

Amennyiben a magánszemély bruttó keresete havi 500 ezer forint, és három családi pótlékra jogosult gyermeke van, akkor a családi adóalapkedvezmény havonta összesen 660 ezer forint (220 ezer forint/fő/hó).

A magánszemély a 660 ezer forint adóalap kedvezménnyel csökkenti a személyi jövedelemadó alapját, így szja fizetési kötlezettsége nem keletkezik, viszont fennmarad 160 ezer forint adóalap kedvezmény, amit nem tud érvényesíteni.

A fennmaradóa 160 ezer forint adóalap kedvezménynek a 15 %-a  járulékkedevezmény, amit figyelembe vehet először a 4 %, majd a 3 % természetbeni egészségbiztosítási járulékból, végül a 10 % nyugdíjjárulékból.