bt beltag

Kérdés

Lehet-e főállású anyaként Bt.beltag .Ha igen, kell-e utána járulékot fizetni ha nem vesz ki jövedelmet?

Válasz

Tisztelt Kérdező!
A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy folytathat kereső tevékenységet, azaz lehet Bt. baltagja. A kereső tevékenységet azonban heti 30 órát nem haladhatja meg, kivéve ha otthon dolgozik, mert ez utóbbi esetben nincs időkorlátozás.
Bt. beltagja akkor lehet, ha más társaságban nincs korlátlan felelőssége illetve egyéni vállalkozóként nem dolgozik. A bt. beltagjának egy ún. kötelező járulékfizetése áll fenn, ami az alábbiak szerint alakul:
A Bt. vezetése - társadalombiztosítási szempontból - munkaviszonyban, vagy társas vállalkozói jogviszonyban, választott tisztségviselői jogviszonyban látható el.
-          Munkaviszonyban ellátott ügyvezetői tevékenység.
Ez esetben 10 % nyugdíjjárulék, 8,5% egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja, valamint a társas vállalkozás által fizetendő 27 % szociális hozzájárulási adó alapja a munkaviszonyból származó jövedelem, amelynek napi 8 órás foglalkoztatás el kell érnie legalább a minimálbért. (Minimálbér: havi 98.000. forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 114.000.forint - középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is-.) Amennyiben az ügyvezetői feladatokat el lehet látni napi nyolc óránál kevesebb időben, akkor járulékfizetés valamint a szociális hozzájárulási adó alapjául vett jövedelem lehet kevesebb a fentiekben meghatározott minimálbérnél. Napi 6 órás (heti 30 órás) foglalkoztatás esetén a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék és a szociális hozzájárulási adófizetés minimális alapja, a részmunkaidővel arányosítottan csökken.
-          Társas vállalkozói jogviszonyban, választott tisztségviselői jogviszonyban ellátott ügyvezetői tevékenység.
A fenti közteher fizetés ez esetben az alábbiak szerint alakul: A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. A biztosított ügyvezető után meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót is. Szociális hozzájárulási adó alapja legalább a minimálbér 112,5 százaléka.
Mindezek alapján javasolnám, hogy 30 órában, munkaviszonyban lássa el az ügyvezetést, minimálbér arányosan csökkentett részéért.