Biztosítási jogviszony tagállamon kívüli munkavégzés esetén

Ha valaki Magyarországon lakóhellyel rendelkezik, és elmegy dolgozni olyan Európai Unión kívüli országba, amely országgal nincs szociális biztonsági (szociálpolitikai) egyezményünk, akkor a külföldi munkaviszonyát, mint biztosítási jogviszonyt, Magyarországon nem ismerik el.
Ez a személy olyan belföldinek minősül, aki Magyarországon nem fizet járulékot. Ha nem tartozik bele azoknak a személyeknek a körébe, akik után a költségvetés fizet egy adott összeget az egészségügyi ellátásukért pl: nyugdíjas, GYES-en lévő, akkor a külföldi biztosítási jogviszony ellenére is köteles havonta 6.660. forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.
Ha ez a munkavállaló megszünteti a magyarországi lakóhelyét, azaz kijelentkezik a lakcímnyilvántartásból, akkor ezáltal a 6.660. forint fizetési kötelezettsége is megszűnik.
A kijelentkezés ez esetben járulék megtakarítást eredményez, azonban ha visszatér Magyarországra azzal a céllal, hogy ismét itt éljen életvitelszerűen, akkor a kijelentkezés társadalombiztosítási szempontból már hátránnyal is járhat.

Ez a hátrány a következő lehet: ha visszatér Magyarországra, de nem vállal munkát, azaz nem lesz biztosított, és nem tartozik bele azoknak a személyeknek a körébe sem, akik után a költségvetés fizet egy adott összeget az egészségügyi ellátásukért, akkor csak úgy veheti igénybe az egészségügyi ellátást, hogy az egészségbiztosítóval megállapodást köt az egészségügyi szolgáltatásokra. A megállapodás után fizetendő járulék havi összege nagykorú állampolgár esetén a minimálbér 50 százaléka, 18 évesnél fiatalabb gyermeknél a minimálbér 30 százaléka. A megállapodást kötő az első hat hónapban csak sürgősségi ellátásra lesz jogosult, kivéve ha a megállapodás megkötésével egyidejűleg az előírt járulékot hat hónapra egy összegben befizeti.

A másik lehetőség, hogy a biztosítási jogviszonyban nem álló személy egészségügyi szolgáltatást igénybe vehessen az, ha az ellátás teljes árát kifizeti. Ez egy komolyabb betegség esetében akár milliós nagyságrendet is elérhet.

Ez az állapot addig áll fenn, amíg ismételt bejelentkezése a lakcímnyilvántartásba, el nem éri a folyamatos egy éves időtartamot. Ezen egy év elteltével a külföldi munkából visszatért személy ha továbbra sem vállal munkát, azaz nem lesz biztosított és nem tartozik bele azoknak a személyeknek a körébe, akik után a költségvetés fizet egy adott összeget az egészségügyi ellátásukért, köteles lesz havonta 6.660. forint járulékot fizetni, de ez a befizetés már megalapozza, hogy Magyarországon egészségügyi ellátást vehessen igénybe.
Forrás: TB szakmai műhely