Betelefonálós műsorok miatt bírságolt az adóhivatal

a kép csak illusztrációTelevíziós csatornákon sugárzott, emelt díjas telefonhívás vagy sms útján elérhető játékok kapcsán vizsgálódott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal összesen 27 millió forint bírságot szabva ki.
A szerencsejáték felügyeleti szakterület megállapította: az érintett gazdasági társaságok tiltott szerencsejátékot szerveztek.
Az adóhatóság közleményben emeli ki, hogy a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény értelmében szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos tétfizetés ellenében, meghatározott feltételekkel nyereményre válik jogosulttá akkor, ha a nyerés vagy vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ. A törvény rendelkezik továbbá arról is, hogy a szerencsejáték szervező tevékenység folytatásához az állami adóhatóság engedélye szükséges, valamint tiltott szerencsejátéknak minősít minden engedélyköteles szerencsejátékot, melyet a NAV engedélye nélkül szerveznek.

Az adóhatóság megállapította, hogy a játékfeltételektől függően egyes játékok engedélyköteles szerencsejátéknak minősülnek. Például az úgynevezett "betelefonálós" műsorok esetében a szerencsés néző az emelt díjas hívással megfizette a tétet, nyereményben részesült, és ennek megszerzése túlnyomórészt a véletlentől függött.
Így a játék szerencsejátéknak minősült, melyekre szervezőjük nem kért és nem kapott engedélyt. Ezért a hatóság az országos és helyi vételkörzetű tévécsatornákat fenntartó vállalkozásokat - összesen több mint kéttucatnyit - 500 ezer forinttól 8 millió forintig terjedő bírság megfizetésére kötelezte.
Az érintett gazdasági társaságok a több tucat közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatát kérték. Az eljárások döntő többsége jogerősen lezárult, amelyekben a bírói ítéletek kivétel nélkül a NAV-nak adtak igazat.