bekerülési érték különbözeti áfánál

Kérdés

Egy használt gépjárművekkel kereskedő Kft. bejelentkezett a különbözeti áfa hatálya alá. Kérdésünk az lenne, hogy amikor értékesítjük a gépkocsit (pl: 1200 e), akkor csak és kizárólag a vételárat(800 e) lehet figyelembe venni vagy pedig a gépkocsihoz vásárolt javítási, szolgáltatási értékeket is(200 e, ezeket persze bruttó értéken az áfát nem igénylem vissza)? Ha így van akkor az adóalapom az 1200-800-200=200 után fizetjük az áfát? Le van valahol pontosan írva, hogy ilyen esetben mi számít bele a bekerülési értékbe? Válaszukat előre is köszönettel.

Válasz

Tisztelt Kérdező,

A használt ingóságok különbözet szerinti adózásának szabályait az Áfa-tv. XVI. Fejezete tartalmazza. Ha az ügyfél ezt választja, akkor az értékesítéskor felszámítandó áfa alapja a viszonteladó árrése, csökkentve magával az árrésre jutó adó összegével.

A különbözet szerinti adózásnál beszerzési ár a magánszemélytől történő gépkocsi beszerzése esetén az az ár, amit a viszonteladó fizet a magánszemélynek; értékesítési ár pedig az az ár, amennyiért a viszonteladó eladja a használt gépkocsit (az értékesítési ár magában foglalja az árrés adóját is).

A használt gépkocsihoz kapcsolódó alkatrész- és egyéb anyagbeszerzések, illetve a használt gépkocsi karbantartásához, szereléséhez, felújításához igénybe vett szolgáltatások előzetesen felszámított áfája nem vonható le, azt anyagköltségként, illetve az igénybe vett szolgáltatások költségeként kell elszámolni.

 

üdvözlettel,