Az iskolakezdési támogatásról

Iskolakezdési támogatás címen a munkáltató gyermekenként évente a minimálbér 30 százalékáig, azaz 23.400 forintig adhat kedvezőbb adózású béren kívüli juttatást.

Az iskolakezdési támogatás tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására nyújtható az említett javak vásárlására jogosító utalvány formájában, vagy a munkáltató nevére szóló számla alapján.
A személyi jövedelemadó törvény rendelkezései szerint a béren kívüli juttatások értékének, így az iskolakezdési támogatás összegének 1,19-szorosa után a munkáltatónak kell a 16 %-os  személyi jövedelemadót megfizetnie. Ezzel a juttatással összefüggésben más közteher-fizetési kötelezettsége nem keletkezik sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak.
Az iskolakezdési támogatást a tanévkezdést megelőző és az azt követő 60 napig biztosíthatja a munkáltató a munkavállalójának.
Kik jogosultak az iskolakezdési támogatásra?
A kedvezményes adókulcs érvényesítéséhez több feltételnek kell együtt teljesülnie, e feltételeknek való megfelelésről a munkavállaló nyilatkozatának kell bizonyosságot adnia:
•    A gyermeknek közoktatásban (általános vagy középiskolai oktatásban) kell tanévet kezdenie 2011. szeptemberében.
•    Ezután vizsgálnunk kell a szülők jogosultságát is. Az iskolakezdési támogatást a családi pótlékra jogosult szülő vagy vele egy háztartásban élő házastársa veheti igénybe.
•    Ha a gyermek után már nem folyósítható családi pótlék (pl. kora miatt), ha a szülők nem élnek házasságban vagy egy háztartásban, akkor egyik vagy másik félnél nem adható kedvező adózással iskolakezdési támogatás.
•    A családi pótlékra jogosult szülővel élő házastárs viszont akkor is igénybe veheti az adótörvények kedvezményét, ha nem ő a vér szerinti szülő.
A munkáltatónak nem kötelessége a nyilatkozat tartalmát vizsgálni, és a valótlan nyilatkozat jogkövetkezményei is már a munkavállalót terhelik.  Ha viszont a munkáltató elmulasztja a nyilatkoztatást, akkor a felelősség áthárul rá.
A juttatás akár külföldön tanuló gyermek részére is kiadható, azaz az összes Európai Gazdasági Térség bármely országában folyó képzés esetén lehet élni a lehetőséggel, de a többi feltételnek ebben az esetben is meg kell felelni.