Az egyéni vállalkozó elszámolható költségei

A Szja-tv. általános szabálya szerint költségnek a vállalkozási tevékenységgel közvetlenül összefüggő, kizárólag a vállalkozói bevétel megszerzése, a tevékenység folytatása érdekében a naptári évben ténylegesen kifizetett, szabályszerűen igazolt kiadás minősül.

Az egyéni vállalkozó által elszámolható, jellemzően előforduló költségeket az Szja  törvény 11. számú melléklet I. része sorolja fel.
E szerint költségként elszámolható kiadás:
- az üzlet, a műhely, a gazdasági épület, az iroda bérleti díja,
- a fűtés, a világítás és a technológiai energia költsége,
- a telefon, rádiótelefon, telefax, CB-rádió, telex.
Ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, akkor a tevékenységgel arányosan lehet e kiadásokat figyelembe venni az adott költségre jellemző mértékegységek - például nap, m2, m3 - alapulvételével).
Ha a használat csak részben szolgálja a tevékenységet, tételes elkülönítés nélkül az internet használati díjának 30 százaléka, de legfeljebb évente 60 ezer forint számolható el.
A telefon, a rádiótelefon, a telefax, a CB-rádió, a telex telephelyre történő beszerelése esetén a készülék ára és a beszerelés díja azzal, hogy a telefon árának és beszerelési díjának 50 százaléka számolható el költségként abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó lakása és telephelye műszakilag nem elkülönített.

Az egyéni vállalkozó csak a saját tulajdonú - ideértve a továbbiakban a házastárs tulajdonát is - személygépkocsi használata esetén számolhat el az Szja-tv. 11. számú melléklet III. rész 11. pontjában foglaltak szerint az útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 kilométer utat átalányban a személygépkocsi használata címén. Ezt az elszámolási módszert csak a teljes adóévre - illetőleg az adóéven belül az egyéni vállalkozói tevékenység teljes időtartamára - lehet alkalmazni.

2009. augusztus 1-jétől nem tekintendő tételes költségelszámolásnak a gépkocsihasználat 500 km-es átalányban történő elszámolása, így az 500 km-es átalány választása esetén nem kell cégautóadót fizetnie az egyéni vállalkozónak.

Forrás: Számviteli Műhely