Ausztriában dolgozó férj és gyerekellátás

Kérdés

Üdvözlöm! Érdekelne, hogy Ausztriában dolgozó férj után milyen gyermekellátási összegek vehetők igénybe és mi ennek módja. Ezek TGyÁS mellett járnak vagy választani kell a hazai illetve osztrák ellátás között Köszönettel,


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Magyarországon a magyar biztosítási jogviszony alapján adnak ellátást. Az Uniós szabályok alapján, valaki egyidőben egy tagállamban lehet biztosított, így az nem merülhet fel, hogy mind magyar, mind osztrák biztosítási jogviszony alapján mindkét helyről ellátást kaphatna a biztosított. Az osztrák törvényeket nem ismerem, így nem tudom megmondani, hogy Ausztriában milyen társadalombiztosítási ellátások vehetők igénybe a gyermek születése kapcsán.

Más a helyzet a nem biztosítási alapon járó családi pótlék esetén. Ha az Ön férje Ausztriában dolgozik, és Önök Magyarországon élnek, akkor a családi pótlék folyósítása több ország hatáskörébe is tartozik. Két vagy több ország érintettsége esetén az összekötő feladatokat ellátó hatóságok döntenek arról, hogy melyik ország elsődleges feladata a családi pótlék folyósítása. Ha az úgynevezett elsődleges országban járó családi pótlék mértéke kevesebb annál, mint amennyit az úgynevezett másodlagos ország folyósítana, akkor ez utóbbi ország a családi pótlék különbözetét fogja folyósítani.

Példaként említeném, ha egy kétgyermekes apa Ausztriában dolgozik, akkor Ausztriában a két egészséges gyermekére tekintettel havonta kb: 230 eurót kapna. A család Magyarországon maradt, és Magyarországon dolgozó anya a két gyermek után havi 26 600 forint családi pótlékra jogosult. A családi pótlék különbözetét az osztrák hatóság folyósítja.