Alultőkésítés - kamat - adóalap

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezem az alul tőkésítésnél, ha nincs kifizetett, illetve elszámolt kamat, akkor nem kell megemelni a társasági adó alapját? Adott egy 50. 000 törzstőkéjű bt, akinek a nyitó tagi kölcsön állománya 13 millió ft, ehhez jött még a tárgyévben 5,7 millió, de kamatot nem fizetett rá. Köszönöm szépen előre is a segítséget! Üdvözlettel,


Válasz

Tisztelt Kérdező, 

Nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem merül fel társasági adóalapot növelő tétel.

A társasági adóról szóló törvény értelmében az adóévben ráfordításként, vagy eszköz bekerülési értékeként elszámolt kamat arányos részével – alultőkésítés címén – meg kell növelnünk az adózás előtti eredményt, ha az adózó kötelezettségeinek adóévi napi átlagos állománya meghaladja a saját tőke adóévi napi átlagos állományának háromszorosát.

Kötelezettségnek minősül a kapott kölcsön, a zárt körben forgalomba hozott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír miatt fennálló tartozás és a váltótartozás (kivéve a szállítói tartozás kiegyenlítése miatt fennálló váltótartozást), valamint minden más, a mérlegben kimutatott kölcsönnek, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírnak, illetve váltótartozásnak nem minősülő kötelezettség, amelyre az adózó az eredménye terhére kamatot fizet, vagy amelyre tekintettel az adózás előtti eredményét csökkenti.

Az alultőkésítési szabálynál azokat a fizetendő kamatokat kell figyelembe vennünk, amelyek – tartalmukat tekintve – valamilyen kölcsönügylet alapján kerülnek kifizetésre, ide nem értve a pénzügyi intézménnyel szemben fennálló kötelezettség kamatát.

A kapott kölcsön adóévi kamata (kamatráfordítás) mellett felmerülhet, hogy a kamat az eszköz bekerülési értékének részeként kerül elszámolásra. Ilyen esetben, például egy beruházás megvalósításához felvett hitelre fizetett kamat összegére is – amely a beruházási számlán kerül elszámolásra – vonatkozik a korrekció. 

A kamat fogalmát – a Tao. tv. 1. § (5) bekezdése értelmében – az Szt. rendelkezéseire figyelemmel, azzal összhangban kell értelmezni. Az Szt. 85. § (2) bekezdése szerint a kamatot és a kamatjellegű kifizetéseket a „pénzügyi műveletek ráfordításaként” kell elszámolni.