áfa fizetès ingatln eladàs után

Kérdés

2001-ben alapitott Bt-nk tulajdonában lèvö èttermet szerenènk ekadni.Ugy èrtesültünk,hogy 10 èvnèl idösebb cègnek nem kell áfaval vagyis nem muszály áfával eladni az ingatlant.Mi az igaz ebböl?pl ha 50 millio + áfa 77millio de ha pl szimplán áruljuk 70 millioèrt áfa nékül akkor milyen költsègek terhelik a Bt-nket?A Bt-nk mèrlege minuszos!Kèrm mielöbbi fekvilágositásukat mert komoly èrdeklödö van az ètteremre!köszönöm

Válasz

Tisztelt Kérdező,

Az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pontja általános szabályként kimondja, hogy a beépített ingatlan (ingatlanrész) és az ehhez tartozó földrészlet értékesítése fő szabályként mentes az adó alól.

Lehet adókötelezettséget is választani, akkor viszont a fordított adózás szabályai vonatkoznak rá.

Vigyázni kell azonban, mert ha a társaság a szóban forgó ingatlant adómentesen értékesíti, akkor felmerülhet a korábban levont adó visszafizetésének kötelezettsége, mivel ingatlan esetében már 20 év a figyelési időszak.

A 10 éves figyelési időszak csak 2007. december 31-ig volt érvényben. Ez azt jelenti, hogy kizárólag a 2008. január 1-jét megelőzően megkezdett ingatlan figyelések tekintetében volt a 120 hónap az irányadó.

 

Üdvözlettel,