Adózási kérdések

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Januártól a Vaterán árusítom a feleslegessé vált ruháinkat,de mivel bizonytalan voltam,hogy kell-e ezután adózni,írtam egy levelet a NAV-nak.Azt a választ kaptam,hogy üzletszerű,amit csinálok,ezáltal önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül a bevételem.Ebben a levélben a NAV említett egy 600 ezer forintos értékhatárt éves szinten,ami alatt nem kell bevallani a jövedelmet.Az lenne a kérdésem,hogy ez az értékhatár akkor is fennáll,ha a NAV véleménye szerint üzletszerű amit csinálok.Tehát,ha 2012-ben nem érem el a 600 ezer forintot és akár üzletszerű,akár nem,nem kell bevallanom a jövedelmet?Nem kell semmi adót,szját,áfát,eg.ügyi hozzájárulást fizetnem?Nem tudom az számít-e valamit,hogy Gyesen vagyok itthon és nincs más jövedelmem. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szabó-K Anita

Válasz

Az, hogy nincs más jövedelme a GYES-en kívül a jövedelem megállapításánál lényegtelen.
Önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül az a jövedelem, amelyet a magánszemély ingó vagyontárgy gazdasági tevékenység keretében történő átruházása során szerez.
Gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetve tartós vagy rendszeres folytatása, független formában, ellenérték fejében.
A fentiekből egyértelmű, hogy  ha rendszeres értékesítésről van szó, akkor beszélhetünk gazdasági tevékenysértől!
Azonban, ha a bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot, nem kell vizsgálni az üzletszerűséget, akkor nem önálló tevékenységből származó jövedelemről beszélünk, hanem ingóság értékesítésáről ami viszont 200 ezer Ft jövedelemig adómentes!
Összességében elmondhatjuk, hogy először meg kell nézni az éves bevételt. Ha meghaladja a 600 ezer Ft-ot  akkor önálló tevékenységből származó jövedelemként adózik.
Amennyiben nem éri el a 600 ezer Ft-ot akkor ingóság értékesítéséről beszélhetünk,  ami  viszont  200 ezer Ft jövedelemig adómentes,  200 ezer Ft felétt pedig 16% Szja kötelezettség terheli.