Adóváltozások 2012.: a szociális hozzájárulási adó (I.rész)

Jövőre a társadalombiztosítási járulékot a szociális hozzájárulási adó (szha) váltja fel.

A szociális hozzájárulási adó, mint ahogy a neve is jelzi, egy adóforma, és a 2011. évi CLVI. törvény IX. fejezetében található a részletes leírása.

A szociális hozzájárulási adó mértéke:

A számított adóalap 27 százaléka.
Az adó nem a foglalkoztatót terheli, hanem a kifizetőt.
A kifizetői adókötelezettség:
- a munkaviszonyra,
- a szövetkezeti tag munkavégzésére,
- a társas vállalkozás tagja személyes közreműködésére vonatkozik.
Adókötelezettséget eredményez továbbá minden egyéb, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti önálló vagy nem önálló tevékenység végzése. 

Adóalap:

- A személyi jövedelemadóról szóló  törvény szerinti adóelőlegalap-számításnál figyelembe vett jövedelem,
- A tanulószerződésben meghatározott díj 
- A hivatalos nevelőszülőt megillető nevelési díj

Más esetben az adó alapja a szerződésben meghatározott személyi alapbér, illetve díjazás

Egyéni vállalkozó adóalapja:

- A vállalkozói kivét
- Az átalányban megállapított jövedelem
- A magasabb összegű tb-ellátások megszerzése érdekében tett nyilatkozat szerinti összeg az evás egyéni vállalkozónál és mezőgazdasági őstermelőnél
- Az evaalap 4 százaléka a heti 36 órás munkaviszonyban álló, illetve nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató evaalany egyéni vállalkozónál.

A törvény úgynevezett „Különös szabályok”-nak említi az alábbi kitételeket:
- A mezőgazdasági őstermelőt saját maga után terhelő adó alapja a minimálbér.
- Az egyéni vállalkozót saját maga után terhelő adó alapja legalább a minimálbér 112,5 százaléka, illetve a garantált bérminimum ha a vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú végzettséget igényel.
- Társas vállalkozások saját tagok után legalább a minimálbér 112,5 százaléka után fizeti az adót.( illetve garantált bérminimum után)

Mentesül az adó alól:
1. Amikor az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő, illetve a társas vállalkozó tagja:
- Táppénzben,
- Terhességi gyermekágyi segélyben,
- Gyermekgondozási díjban,
- Gyermekgondozási segélyben,
- Gyermeknevelési támogatásban,
- Ápolási díjban részesül.
Kivéve ha ezen időszak alatt a kifizető tagja személyesen közreműködik, az egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységet személyesen folytatja.
2. A  kamarai tagsággal járó tevékenységek, ( ügyvéd,közjegyző, szabadalmi ügyvivő ) esetében a kifizető a tagjával fennálló jogviszonyára tekintettel és az egyéni vállalkozó saját maga után ha az egyéni vállalkozó vagy a tevékenységet végző iroda, társaság tagjának kamarai tagsága szünetel.  
3. A kifizető a tagjával fennálló jogviszonya alapján és a nem evás egyéni vállalkozó saját maga után arra az időszakra, amíg a kifizető tagja vagy az egyéni vállalkozó  heti 36 órás munkaviszonyban áll, illetve nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat.
4. A kifizető arra az időszakra, amelyekre tagjának másik kifizetővel is van  adókötelezettséget eredményező jogviszonya,
5. Az egyéni vállalkozó, ha a kifizetőnek január 31.-ig az adóév egészére nyilatkozik arról, hogy vele a törvény különös szabályai hatálya alá tartozó jogviszonyban áll.

2012-ben csökkenthető jogcímek:

- Munkabér nettó értékének megőrzése
- A Karrier Híd Program megvalósítása
- Más a törvényben szabályozott, a munkaerő-piaci szempontból kedvezőtlen helyzetű társadalmi csoportok foglalkoztatásának megkönnyítését célzó kedvezmények 
2013. január 1-ől a szakképzettséget nem igénylő munkakörhöz kapcsolódó adókedvezménnyel bővül a csökkenthető jogcímek köre.

Folytatjuk!