Adószámos magánszemély

Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e még az úgynevezett adószámos magánszemély nem ingatlan adás vétel kategóriában. Kiváltható-e még mindig adószám akkor ha egy magánszemély pl. természetgyógyászati tanácsadással (9606 teáor ) szeretne foglalkozni legálisan ? Milyen adó és egyéb járulék vonzata lenne ennek a bevételnek ? Válaszukat előre is köszönöm!


Válasz

Tisztelt Kérdező, 

Olyan esetekben lehet első sorban élni ezzel a lehetőséggel, ahol az adózó a vállalkozói tevékenységet nem üzletszerűen, illetve nem rendszeresen végzi, hanem valamilyen más biztosítási jogviszony mellett.

Ilyen esetekben nem kell a vállalkozói igazolványt sem kiváltani.. 

Az adószámos magánszemélynek van bevallási kötelezettsége, amelyet a tárgyhónapot követő hónap 12.-ig kell megtennie. A költségeit vagy tételesen, számlával igazoltan, vagy 10 %-os költséghányad alkalmazásával számolhatja el. 

Amennyiben az adószámos magánszemély jövedelme a tárgyhónapban nem éri el a mindenkori minimálbér 30 %-át, akkor nem jön létre biztosítási jogviszony, és  nem keletkezik járulékfizetési kötelezettség, csak a 15 % személyi jövedelemadót kell levonni, és befizetni. 

Biztosítási jogviszony esetén a kifizető levonja a 15 % személyi jövedelemadót, a 10 % nyugdíjjárulékot, a 7 % egészségbiztosítási járulékot, illetve a kifizetőt terhelő 27 % szociális hozzájárulási adót.