A távszerencsejáték szabályai

Januártól bekerül a szerencsejáték törvénybe a távszerencsejáték, amelyre speciális szabályok vonatkoznak.
Az új szabályokat a parlament szeptemberben fogadta el az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények részeként. A szerencsejátékokra vonatkozó új rendelkezéseket január első napjától kell alkalmazni.
  
A szerencsejáték törvényben új elem a távszerencsejáték. Ehhez  állami adóhatóság engedélye szükséges, amely 5 évre szól. Távszerencsejátéknak minősül a lóversenyfogadás és a kártyajáték is, ha azt hírközlő eszköz- és rendszer útján szervezik. Nem adható meg az engedély, ha a kérelmező, illetőleg vezető tisztségviselője, vagy a szavazatok legalább 25 százalékával rendelkező tagja a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül tiltott szerencsejáték szervező tevékenységet folytatott, és azt jogerős közigazgatási vagy szabálysértési határozat, illetve bírósági ítélet állapította meg.
A távszerencsejátékot szervező gazdasági társaságnak valamely az Európai Gazdasági Térséghez tartozó állam területén székhellyel és legalább 200 millió forintnak megfelelő összegű jegyzett tőkével kell rendelkeznie. Ha a szervező Magyarország területén nem rendelkezik székhellyel, olyan belföldi lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező képviselőt kell meghatalmaznia, aki a cég nevében a hatóságok előtt eljárni jogosult és egyben a szervező kézbesítési megbízottjának is minősül.
A szervező köteles akkreditált ellenőrző testület által bevizsgált játékrendszert és üzleti rendszert alkalmazni. Az állami adóhatóság az engedély érvényessége alatt bármikor elrendelheti, hogy a szervező a rendszer további tesztelését, ellenőrzését és tanúsítását végezze el.
Akadálymentes hozzáférést kell biztosítani az állami adóhatóság részére a szerveren tárolt adatokhoz és ennek érdekében biztosítania kell a megfelelő eszközöket és az adatok biztonságát garantáló szoftvert. A hozzáférésnek lehetővé kell tennie az adatok olvasását, másolását és a kimásolt adatok feldolgozását.

A távszerencsejátékok játékadója a tiszta játékbevétel 20 százaléka.