A NAV ellenőrzi a szociális adókedvezményeket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szociális hozzájárulási adókedvezmények vizsgálata során fokozottan figyelemmel kíséri a rendeltetés szerinti joggyakorlás teljesülését - tette közzé az adóhatóság honlapján.

Mire figyel az adóhatóság?
A munkáltatók a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítése során e jogot rendeltetésszerűen kötelesek gyakorolni. A munkaszerződés(ek) olyan irányú módosítása, amelynek célja az elvárt béremelésről szóló jogszabályi rendelkezések megkerülése, nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak.
Amennyiben a munkaviszonyt (különösen a munkabért vagy a munkáltató személyét érintő) meghatározó tényezők változtatásának célja kizárólag a szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítése, azonban nem kapcsolódik hozzá az elvárt béremelésre vonatkozó, jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése, akkor az nem minősül rendeltetés szerinti joggyakorlásnak, azaz a szociális hozzájárulási adókedvezmény igénybevétele ilyen esetben nem jogszerű - hívja fel a figyelmet a NAV.