A mérlegképes továbbképzés elmulasztóit törli az NGM a nyilvántartásából

A napokban közel 10 ezer olyan könyvelőt keres meg levélben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), akikről nem állapítható meg egyértelműen, hogy rész vettek-e a kötelező továbbképzésen. Az értesítésben arra kérik őket, hogy a 2011. évi kötelező továbbképzésen való részvételüket az értesítő kézhezvételétől számított 30 napon belül igazolják.
Azt a regisztrált mérlegképes könyvelőt, aki nem tudja bizonyítani a továbbképzés elvégzését, a tárca törli a nyilvántartásából (vagyis elveszíti regisztrációját).
Fontos tudni, hogy most az előző évi adatokat ellenőrzik, így ez az ellenőrzés nem vonatkozik a 2012. évi továbbképzés teljesítésére.
Mi történik azzal, aki nem vesz részt a kötelező továbbképzésen?
A minisztérium törli a nyilvántartásából azt a regisztrált mérlegképes könyvelőt, aki 2011-ben nem vett részt mérlegképes továbbképzésen, és nem tudja magát kimenteni. Az újbóli regisztrációt a törlést követő 2 év után lehet kérni.
Miért fontos a regisztráció?
A Számviteli Törvény 150. §. 2. pontja szerinti könyvviteli szolgáltatásokat (a jogszabályban felsorolt ügyféltípusok kivételével) csak az a mérlegképes könyvelő nyújthat, aki rendelkezik a szükséges engedéllyel és szerepel a nyilvántartásban. A jogszabály előírja azt is, hogy a regisztrált könyvviteli szolgáltatók évente szakmai továbbképzésen kötelesek részt venni. Mindez szakmai érdekük is, hiszen a továbbképzéseken történő részvétel biztosítja számukra a szakmai tudásuk naprakészen tartását és folyamatos fejlesztését.
A törvény rendelkezik arról, hogy a továbbképzésen való részvétel a nyilvántartásban maradás egyik fontos feltétele.
A kötelezettség teljesítésének igazolása, és az adatszolgáltatás menete
A továbbképzési kötelezettség teljesítéséről az akkreditációval rendelkező oktatási intézmények szolgáltatnak adatot a minisztérium felé a tárgyévet követő év január 31-ig. Emellett a képzést szervezők igazolást adnak ki a könyvelők számára, amivel vitás esetben igazolni tudják a továbbképzés teljesítését. A könyvelőnek a továbbképzésen való részvételen túl nincs más adminisztrációs teendőjük. A minisztérium a továbbképzők összesített bejelentései alapján végzi az ellenőrzést.
Fontos tudniuk a regisztrált mérlegképes könyvelőknek az alábbiakat is:
Akiket valamilyen oknál fogva törölnek a nyilvántartásból, azokat 2013. január 1-től  mérlegképes könyvelői OKJ-s végzettséggel, vagy felsőfokú költségvetési, felsőfokú államháztartási illetve okleveles könyvvizsgálói szakképesítés alapján vehetik újra nyilvántartásba.
Akik 2012. december 31-ig egyetemi vagy főiskolai végzettségükre tekintettel kapnak vagy kaptak engedélyt, addig, amíg regisztrációjuk a  számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 151. § (6) bekezdésben felsorolt okok miatt visszavonásra nem kerül, továbbra is jogosultak lesznek könyvviteli szolgáltatási tevékenység végzésére.

A fentiekből jól látszik, hogy milyen súlyos következményekkel jár, ha a regisztrált mérlegképes könyvelő nem vesz részt a jogszabály által előírt kötelező továbbképzésen. Előreláthatóan a minisztériumi ellenőrzés folyamatos lesz, és valószínűleg a jövő évben is el fogják végezni az adatok összehasonlítását valamint a továbbképzést elmulasztók törlését.
Ne feledkezzenek el idén sem a mérlegképes továbbképzésről! 
2012-es helyszínek, időpontok »
Vonatkozó jogszabályok:
Számviteli törvény  2000. évi C. törvény
A könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V. 5.) Korm. rendelet 3. §-át módosító 329/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 13.§ (2) bekezdése – amit a 307/2009. (XII. 28.) Korm. rendelet 1.§-a, valamint a 8.§ (2) bekezdése megerősít.