December 20. - Parasztkrémes

2023-12-20
Mai napi receptünk egy finom, krémes sütemény.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt;
  • 15 dkg margarin (vagy zsír);
  • 1 tojás sárgája;
  • 4 teáskanál cukor;
  • 1 csipet só;
  • 1 dl tejföl;
  • kevés tej.

A tetejére: 5 dkg porcukor.

A krémhez:

  • 4 tojás sárgája;
  • 5 tojás fehérje;
  • 25 dkg kristálycukor;
  • 1 liter tej;
  • 15 dkg liszt;
  • 2 csomag vaníliás cukor;
  • 10 dkg vaj (margarin).


Elkészítés:

A lisztet a margarinnal, vagy zsírral összemorzsoljuk. Adunk hozzá egy tojás sárgáját. Ízesítjük cukorral, csipetnyi sóval, majd kevés tejföllel és annyi tejjel állítjuk össze a tésztát, hogy könnyen gyúrható legyen. A fehérjét félretesszük a krémhez.

A cipót lisztezett gyúródeszkán is átdolgozzuk, utána kétfelé választjuk, és egyforma lapokat sodrunk belőle.

Sodrófa segítségével tepsi aljába tesszük, előmelegített sütőben egyenként tíz perc alatt kisütjük. A tepsit nem kell kizsírozni, de sütés előtt a tésztát szurkáljuk meg villával. Amikor az első lap kisült, azonnal, még forrón krémesnyi kockákra vágjuk, mert később már könnyen törik. A második lapot kicsit erősebben megsütjük, ez lesz a sütemény alja.

A krémhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat lábasban cukorral. És kevés tejjel kikeverjük. Apránként hozzáadagoljuk a lisztet, és a többi tejet, majd vaníliás cukorral ízesítjük. Gázlapon főzzük, kevergetjük, nehogy lesüljön az alja.

Közben az öt tojásfehérjét keményre felverjük. Amikor a krém már jó sűrű lett, lehúzzuk a tűzről, és beletesszük a habot.

Az egészet tálba öntjük, langyosra hűtjük, és a vajat addig kevergetjük benne, amíg teljesen elolvad.

Kicsit még hagyjuk állni, csak utána halmozzuk az alsó lapra. A tetejét befedjük a feldarabolt tésztával, porcukorral megszórjuk, és hűtőben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap szeletelhető.

(Forrás: Móczár István-Róka Ildikó: Édes sütemények – parasztkrémes és a többiek; Ízőrzők 14. kötet; Könyvklub, p.80.)