December 20. - Parasztkrémes

Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt;
- 15 dkg margarin (vagy zsír);
- 1 tojás sárgája;
- 4 teáskanál cukor;
- 1 csipet só;
- 1 dl tejföl;
- kevés tej.
A tetejére: 5 dkg porcukor.
A krémhez:
- 4 tojás sárgája;
- 5 tojás fehérje;
- 25 dkg kristálycukor;
- 1 liter tej;
- 15 dkg liszt;
- 2 csomag vaníliás cukor;
- 10 dkg vaj (margarin).
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal, vagy zsírral összemorzsoljuk. Adunk hozzá egy tojás sárgáját. Ízesítjük cukorral, csipetnyi sóval, majd kevés tejföllel és annyi tejjel állítjuk össze a tésztát, hogy könnyen gyúrható legyen. A fehérjét félretesszük a krémhez.
A cipót lisztezett gyúródeszkán is átdolgozzuk, utána kétfelé választjuk, és egyforma lapokat sodrunk belőle.
Sodrófa segítségével tepsi aljába tesszük, előmelegített sütőben egyenként tíz perc alatt kisütjük. A tepsit nem kell kizsírozni, de sütés előtt a tésztát szurkáljuk meg villával. Amikor az első lap kisült, azonnal, még forrón krémesnyi kockákra vágjuk, mert később már könnyen törik. A második lapot kicsit erősebben megsütjük, ez lesz a sütemény alja.
A krémhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat lábasban cukorral. És kevés tejjel kikeverjük. Apránként hozzáadagoljuk a lisztet, és a többi tejet, majd vaníliás cukorral ízesítjük. Gázlapon főzzük, kevergetjük, nehogy lesüljön az alja.
Közben az öt tojásfehérjét keményre felverjük. Amikor a krém már jó sűrű lett, lehúzzuk a tűzről, és beletesszük a habot.
Az egészet tálba öntjük, langyosra hűtjük, és a vajat addig kevergetjük benne, amíg teljesen elolvad.
Kicsit még hagyjuk állni, csak utána halmozzuk az alsó lapra. A tetejét befedjük a feldarabolt tésztával, porcukorral megszórjuk, és hűtőben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap szeletelhető.
(Forrás: Móczár István-Róka Ildikó: Édes sütemények – parasztkrémes és a többiek; Ízőrzők 14. kötet; Könyvklub, p.80.)