Mit kell tudjon egy frontend fejlesztő?

2022-09-20
Írásunkban elolvashatod, hogy milyen jellegű egy frontend fejlesztő munkája. A kívülállók számára minden programozói munka egyforma, ami persze nincs így. A félreértések elkerülése végett szeretnénk egy kicsit mesélni róla.

Ahogy korábban már írtuk, a backend fejlesztő munkája a színfalak mögött zajlik, és munkájának eredménye is csak közvetetten látható a felhasználók számára.
Ezzel szemben a frontend fejlesztő munkája mindig a “kirakatban” van. A felhasználók a frontend fejlesztő munkáján keresztül lépnek kapcsolatba a weboldallal, webes alkalmazásokkal.

A frontend fejlesztő alakítja ki a látható webes felületet minden elemét: A keresőmezők látványától kezdve a különböző interaktív gombokig gyakorlatilag minden látható elem a frontend fejlesztő keze alól kerül ki.


Milyen képességek kellenek ahhoz, hogy frontend fejlesztőként dolgozz?


A jó hír, hogy nincs szükség felsőfokú végzettségre. Viszont természetesen szükség van bizonyos képességekre és ismeretekre.


1. HTML és CSS

A HTML és a CSS minden honlap alapvető részét képezik. A HTML a struktúrát, a CSS pedig a színeket, elrendezést, betűstílusokat, egyéb látványelemeket és sok egyéb, látvánnyal kapcsolatos tulajdonságot befolyásol.

A HTML és CSS magas szintű ismerete alapkövetelmény. Ha ezekkel még nem rendelkezel, érdemes részt venni ezzel kapcsolatos alapképzésünkön.


2. JavaScript ismeret

Bár a HTML és CSS alapú weboldalak is sok esetben működőképesek, kizárólag statikus tartalom megjelenítésére alkalmasak. A JavaScript hasznos kiegészítő.

A JavaScript egy ún. “kliens oldali” programozási nyelv, amely lehetővé teszi, hogy interaktív funkciókat adj hozzá egy weboldalhoz.


3. Keretrendszerek és JavaScript libraries ismeret

A keretrendszerek olyan programozást segítő fejlesztői környezetek, amelyek segítségével lényegesen gyorsabb a fejlesztés. A népszerű JavaScript keretrendszerek közé tartozik például az AngularJS vagy a ReactJS.

A “libraries” (könyvtárak) hasznosak, mert az előre elkészített elemeket könnyen és gyorsan lehet beépíteni. Jó példa lehet erre egy számláló, amit egy webáruházban lehet használni, pl. egy akció lejárati dátumának visszaszámlálásakor.


4. Verziókezelés ismerete

A verziókezelő rendszerek olyan szoftverek, amelyeket kifejezetten a kódban végrehajtott változtatások nyomon követésére terveztek. A szoftver segítségével a fejlesztők összehasonlíthatják a kód friss verzióit egy régebbi verzióval, rögzíthetik a változtatásokat, vagy visszaállíthatják a korábbi verziót igény szerint.


5. Alapvető keresőoptimalizálási ismeretek

Egy weboldal keresőkben elfoglalt helyezése attól is függ, hogy a frontend fejlesztő mennyire képes optimálisan felépített, gyors weboldalt létrehozni. Emiatt a keresőoptimalizálás alapvető működésének ismerete elengedhetetlen.

Szintén lényeges, hogy a frontend fejlesztő tisztában legyen a különböző meta tag-ek használatának szabályaival, amely szintén fontos lehet az adott weboldal keresőoptimalizálásakor.


6. Figyelem és precizitás

Bár a frontend fejlesztő munkájának eredménye látványos, ennek ellenére kódnézetben dolgozik. Emiatt nagyon fontos a figyelem és a precizitás.


7. Kíváncsiság

Az online világ változik. Emiatt a frontend fejlesztőnek is követnie kell ezeket a változásokat. Egy jó frontend fejlesztő kíváncsian figyeli az újdonságokat, és állandóan finomítja a saját maga által használt megoldásokat.


Webfejlesztőkre, frontend fejlesztőkre egyre nagyobb az igény. Ha úgy érzed, hogy érdekel a téma, nézd meg alábbi képzéseinket:
Junior frontend fejlesztő
Webszerkesztés, HTML, CSS alapok

Weboldalunkon (sütiket) cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.