Minden, amit a self care-ről tudni érdemes

2022-03-07
A self care jelentős pozitív hatással van a mentális egészségünkre, ezért nemcsak egy trend, hanem egy szükséglet.

Mostanában nagyon sok hangsúly van a self care gyakorlatán. Szinte már egy trendnek is hihetné az ember, hiszen sokszor az influencerek vagy egyéb közösségi médiában ismert emberek szájából hangzik el ez a fogalom.

Viszont ez ne tévesszen meg minket. A self care jelentős pozitív hatással van a mentális egészségünkre, ezért nemcsak egy trend, hanem egy szükséglet. Ebben a cikkben elolvashatod, hogy mit érdemes tudni róla.Mi az a self care?

Sokan félreértik ennek a fogalomnak a jelentését. A self care nem azt jelenti, hogy a mentális egészségünk érdekében önzőnek és kritikusnak kell lennünk másokkal szemben. Hanem azt jelenti, hogy időt szakítunk magunkra a hétköznapok rohanásában.

Hiszen a 21. században az ember elfoglaltabb, mint valaha. Sokszor nincs ideje arra, hogy megpihenjen vagy olyan dolgot csináljon, amiben őszinte örömét leli.

A self care gyakorlata pont ezeket a tevékenységeket foglalja magában. Nagyon sokan azt gondolják, hogy ez időpazarlás és felesleges. Nem hibáztatunk érte, ha esetleg te is úgy vagy vele, hogy a hétköznapok teendői sokkal fontosabbak, mint a pihenés.

Viszont azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy ha megfelelő időt szánunk magunkra, akkor a hétköznapok teendőit is sokkal effektívebben tudjuk elvégezni. Ráadásul az életünk minősége is nőhet, ha olyan tevékenységekre is időt szakítunk, amik őszintén örömet okoznak nekünk, kikapcsolóan hatnak ránk.A pandémia közben és után különösen fontos megfelelő időt szánni magunkra

A self care gyakorlata pozitívan hat a mentális egészségünkre, amit az elmúlt évek alapvetően is megviseltek. Egy felmérés szerint 30%-kal több felnőtt tapasztalt 2021 januárjában szorongásos vagy depressziós tüneteket, mint 2019 januárjában[1].

Ez egy nagyon súlyos adat, hiszen ez a növekedés akár még sokkal nagyobb is lehet. Ennek az oka az, hogy még mindig tabu övezi a mentális betegségeket, ezért sokkal kevesebben kommunikálnak az mentális egészségük romlásáról.

A nehéz helyzetekben a magunkra fordított idő nagyon sokat segíthet abban, hogy rendbe jöhessünk. Összeszedtünk pár olyan időtöltést, amiknek segítségével a hétköznapok rohanásában is időt szakíthatsz magadra.Milyen tevékenységek minősülnek self care-nek?


Bármilyen aktivitás, amit szívesen csinálsz

Van olyan dolog, aminek ugyan nincs gyakorlatilag haszna, de még a gondolata is boldogsággal tölt el? Amit nem azért csinálsz, mert kell, hanem azért, mert őszintén élvezed csinálni?

Ha a válaszod elsőre az, hogy nem, az sem baj. Kísérletezz különböző hobbik kipróbálásával: például olvasással, fotó szerkesztéssel, varrással, szereléssel vagy bármilyen elfoglaltsággal, ami eszedbe jut. Teljesen mindegy, milyen aktivitást választasz, az egyetlen dolog ami fontos, hogy szeresd csinálni.Apró dolgok, amikkel megédesíted a nehéz napokat

Minden olyan tevékenység ide sorolható, amik kikapcsolnak téged. Ez lehet egy lassú séta a parkban. Ez lehet egy habos-babos, illatos fürdő. Ez lehet egy olyan zene hallgatása, ami teljesen ellazít téged, vagy akár egy masszázs.Terápiára járás

Ez a módszer különbözik az előbb felsoroltaktól, hiszen általában nem tölti el kellemes érzéssel az embert, hogy teljesen megnyíljon valakinek a problémáiról. Viszont, ha rendszeresen jársz pszichológushoz, olyan háttérben meghúzódó problémákra is rávilágíthat az életedben, amik nagyon rossz hatással vannak a mentális egészségedre.

Ha tudatosulnak benned ezek a dolgok, akkor szakember segítségével tehetsz azért, hogy ne befolyásolhassák ezek a problémák az életedet többé – vagy hogy lényegesen csökkenjen a negatív befolyás.

De akár az is segíthet, ha elmélyedsz magadban és a személyiségedben. A Pallas 70 Személyiségfejlesztés E-képzése segíthet neked abban, hogy felfedezd azon részeidet, amik a sok teendő miatt háttérbe szorultak. Ez a kurzus neked szól, ha…


  • úgy érzed, hogy megakadtál egy élethelyzetben és tanácstalan vagy

  • életvezetési problémáid vannak

  • hatékonyabban szeretnél kommunikálni

  • önismeretedet szeretnéd fejleszteni

  • személyiséged fejlesztése által szeretnél előbbre lépni.Ha felkeltettük az érdeklődésed, itt tudsz jelentkezni.[1] KFF: The Implications of COVID-19 for Mental Health and Substance Use - https://www.kff.org/coronavirus-covid-19/issue-brief/the-implications-of-covid-19-for-mental-health-and-substance-use/