5 tipp a nyári kánikula idejére

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

A nyárral óhatatlanul jön a kánikula is, s ez – munkakörtől, munkavégzési körülményektől függően - bizony kisebb-nagyobb megterhelést jelenthet a munkavállalók számára. Természetesen aki a klimatizált lakásából, home office-ban dolgozik – esetleg még a kameráját sem kapcsolja be az online megbeszélésekhez, meetingekhez -, könnyen tudja ellensúlyozni a meleg hatását a környezete lehűtésével, kevesebb ruházattal, gyakoribb pihenőkkel. Ugyanez – a munkavállalók jelentős részének – nem áll rendelkezésre, hiszen aki fizikai munkát végez, vagy napi szinten bejár a munkahelyére dolgozni, ki van téve a hőség hatásának. Összegyűjtöttem a mai cikkben 5 tippet, hogy mivel enyhíthetjük a forróság okozta kellemetlenséget, mit tehetünk a nagy melegben dolgozóként.

  1. Megfelelő öltözködés

Bár van az a hőfok, ami felett már teljesen mindegy, hogy mi van az emberen, mindenben melege van, megfelelő öltözködéssel is lehet „kompenzálni” a nyári kánikulát. Felmerül a kérdés, hogy hol a határ, meddig lehet lazítani a hivatali öltözködési előírásokon? Mit vegyünk fel, és hogyan válogassuk ki a megfelelő ruhadarabokat a munkás mindennapokra? Ahol nincs dress code, azaz ruházatra vonatkozó előírás a munkahelyen, ott nyugodtan viseljünk szellős, rövidebb ruhadarabokat, férfiaknál a térdnadrág és a vékony anyagból készült póló megfelelő, míg a hölgyek viselhetnek egybeszabott ruhát, vagy térdnadrágot, térdig érő szoknyát egy szellős felsővel. A miniszoknyát még ilyen munkahelyeken sem ajánlom, s a férfiak részére szintén nem ajánlott az ujjatlan, úgynevezett izompóló. Más a helyzet olyan cégnél, ahol egyébként is megkövetelik a business formal vagy business casual megjelenést. Ott nem kérdés a nyakkendő viselete és a zakót se felejtsék otthon a férfiak a hosszú nadrág mellett. A nők annyival könnyebb helyzetben vannak, hogy viselhetnek rövid ujjú vagy ujjatlan felsőt, de a szoknya hossza térd fölé ebben az esetben sem érhet. Sokszor előáll viszont az a helyzet, hogy a 40 fokos hőségből beesünk egy légkondicionált irodába, ahol a hirtelen frissítőnek tűnő hűs után először még jobban lever minket a víz a hőmérséklet különbség miatt, később viszont akár fázhatunk is. Ilyenkor érdemes rendbe szedni magunkat, esetleg a táskánkból előhúzott harisnyát felvenni, hogy ne legyen diszkomfort érzetünk a hideg levegő miatt, mert az ronthatja a teljesítményünket is. Ugyanígy vihetünk magunkkal egy béleletlen blézert vagy kardigánt is, amit az irodában magunkra veszünk, vagy eleve tartsunk az irodában egy semleges színű, sok mindenhez passzoló béleletlen blézert.

  1. Kisebb kompromisszumok

Amennyiben nincs légkondicionálás, de ennek ellenére elvárják a hivatali öltözéket, egyeztessünk a főnökünkkel, hogy van-e valami könnyítés a dress code-ot illetően a kánikula alatt. Bár a férfiaknál a hosszú ujjú ing és a hosszú nadrág az elvárás, meglehet, hogy a rövid ujjú ing is belefér most, sőt, vannak olyan kompromisszumkész munkahelyek, ahol az ügyfelekkel nem találkozó munkatársaknak még a térdnadrágot is engedélyezik. Hölgyek esetében szintén kérdéses, hogy meddig lehet a ruharétegeket csökkenteni a hivatali öltözékkel szemben támasztott követelmények betartása mellett, a spagetti pántos top és a rövidnadrág biztosan nem lesz engedélyezve, de a kötelezően hordandó harisnya és a zárt orrú cipő lekerülhet talán a listáról.

  1. Jogi védelem a forróság ellen

Ne feledjük, nagyon sok olyan munkakör és iparág van, ahol a munkavállalók fizikai munkát végeznek, s nem tudnak a munkavégzés teljes idejére visszahúzódni egy kellemesen hűvös irodába. Fűnyírás, aszfaltozás, útépítés nyári melegben, tűző napon, UV sugárzásnak kitéve, vagy olyan zárt téri munkahely, ahol nagyon meleg van… Ne feledjük, a jogszabály kötelezőként írja elő a munkáltató részére, hogy egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó feltételeket biztosítson a munkavállalói számára. A munkáltató kötelessége tehát ebben az esetben gondoskodni a munkavállalóiról, s ez a védőital és gyakoribb pihenőidő biztosítása. A védőital már 24 fok feletti hőmérséklet esetén jár a dolgozóknak, ez lehet 14-16°C-os ivóvíz, vagy 14-16°C-os ízesített, alkoholmentes ital, ami vagy édesítőszerrel ízesített, vagy 4 súlyszázalékát nem haladhatja meg a cukortartalma. Bármennyire is jó ötletnek tűnik első pillantásra fizikai munka esetén egy hideg sör, ez se nem felel meg a jogszabályi követelményeknek, sem orvosi-egészségügyi szempontból nem ajánlott. A pihenőidő biztosítása során fontos, hogy ez óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces időtartamot el kell, hogy érje, s lehetőleg hűvösebb, árnyékos környezetben. Öltözék tekintetében is érdemesebb szellősebb, világos darabokat választani, amik nem szívják magukba annyira a nap melegét, s a fej és a tarkó védelme elengedhetetlen ezekben a napokban.

Az irodai dolgozókat is megilleti természetesen a védőital, bár ez a legtöbb munkahelyen nem szokott probléma lenni, s jó tudni, hogy amennyiben a manapság már szinte mindenütt megszokott klímaberendezés nem üzemelne, vagy egyáltalán nincs beszerelve, a dolgozó nem köteles megjelenni a munkavégzés helyén, ha az iroda hőmérséklete eléri a 31 fokot, ha pedig ez alatt van, de 24 fok fölött, az extra pihenőidő őt is megilleti.

  1. Átszervezés, rugalmasság

A törvényi szabályozás mellett természetesen a dolgozók is sokat tehetnek annak érdekében, hogy könnyebben teljenek ezek a forró napok. Amennyiben megoldható, érdemes megbeszélni, hogy korábban kezdhet-e valaki dolgozni, így a munkaidőnek legalább egy része még a kellemesebb reggeli hűvösben telhet, s így legalább az iroda alapos kiszellőztetése is megoldja 1-2 órára a problémát. További előnye a korai kezdésnek, hogy a délutáni kánikula csúcsot már odahaza vagy ideális esetben a strandon is lehet tölteni, a medencében hűsölve. Szintén meg lehet próbálkozni nagyon meleg, légkondicionálással nem rendelkező, irodai munkavégzési hely esetén, hogy a nagyon forró napokra otthoni munkavégzést kérünk a főnökünktől. Amennyiben a kiadott feladat időre elkészül, s elérhetőek vagyunk telefonon, online végig a munkaidőnk alatt, az home office-ban egyébként nem gyakorlott munkahelyeken is meg lehet szerezni a bizalmat ehhez.

  1. Extra figyelem a védendő munkavállalói csoportok és a munkahelyi balesetekkel kapcsolatban

A fenti tippek mellett pedig figyeljünk egymásra! Kánikula esetén a szervezet alkalmazkodóképessége, a tűrőképesség nagyban függ az életkortól is, idősebb, vagy esetleg betegségre hajlamosabb, vagy várandós kollégák esetén merjünk javasolni egy kis szünetet, vagy a munkakörülmények ideiglenes megváltoztatását számukra. Mivel a túlzott meleg miatt csökkenhet a koncentráló képesség, megnőhet a tévesztés, hibázás lehetősége, a munkabiztonságra is külön figyelmet érdemes fordítani!