Évkezdés lendületesen

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

Sokan használják az új év kezdetét arra, hogy célokat tűzzenek ki maguknak. Ám a kezdeti lendület bizony hamar elfogyhat… vannak, akik már a célok kitűzésénél is megakadnak, mások nagyratörő célokat fogalmaznak meg maguknak, de a megvalósítás során buknak bele… Azért, hogy a kitűzött célok 2023 decemberére teljesüljenek is, íme néhány tipp azoknak, akik 2023-at a karrierjük építésének szentelik!


Tervezzünk előre!

Gyakran alábecsüljük azt, hogy mi is fér bele egy évbe. Ha nem írjuk össze a céljainkat és az ahhoz vezető lépéseket, könnyen eltelnek az első hónapok komolyabb eredmények nélkül. Gondoljuk át alaposan, mire vágyunk idén, mit szeretnénk elérni a karrierünkben, s írjuk le ezeket a célokat. Utána nézzük meg, mire van szükségünk, hogy el is érjük ezeket. Ha megvannak a célok és a hozzá vezető lépések, a szükséges tennivalók, már csak az maradt hátra, hogy ezeket beosztjuk az évre. Ha nem megy minden hónapra, akkor osszuk el a negyedévekre. A lényeg, hogy lássuk magunk előtt az utat, amit már csak követnünk kell ezután!


Mi motivál minket valójában?

Szánjunk időt arra az év elején, hogy átgondoljuk, mi motivál minket. Ahogyan az életünk, a karrierünk, úgy a személyiségünk is állandó változásban van, ami talán 4-5 éve még prioritás volt, ma már nem az számunkra. Időről időre álljunk meg, s gondoljuk végig, mi a fontos nekünk, miért dolgozunk, s igyekezzünk ezt a vágyunkat is ötvözni a karriercéljaikkal, mert így fogunk tudni kimagasló munkát végezni, ami pedig visszahat a megítélésünkre, s ez újabb löketet adhat a karrierünknek.


Ne csak az anyagiakat nézzük!

Természetesen ez is fontos része a karriernek, de számos más szempont van, amit érdemes figyelembe venni: egy új állásnál a vállalat kultúrája, a vezetőség stílusa, a képzési lehetőségek, a home office lehetősége, az előléptetési esélyek ugyanolyan fontosan lehetnek, míg a meglévő állásunkban se csak a fizetésünk emelkedésére koncentráljunk! A sikert nem csak forintban mérik, vannak olyan élethelyzetek, életszakaszok, amikor a fizetésemelés helyett más tesz minket boldoggá (ráadásul sokszor ezt könnyebben meg is adják a főnökök nekünk, hiszen a kérésünk nem emészti fel a bérkeretet).


Le a kifogásokkal!

Vannak munkavállalók, akik igen könnyen mentegetik magukat, amikor arra kerül a sor, hogy őszintén szembe nézzenek a múltbeli hibáikkal. Ám ez a fajta hozzáállás nem igazán visz előre senkit, maximum az önáltatás mezejére juthatunk el vele. A sikeres évkezdésnek az is része kell, hogy legyen, hogy átgondoljuk, mit hibáztunk tavaly, s ezekre fokozottabban ügyelünk az idei évben. Vegyük sorra, hol vannak a gyenge pontjaink, miben kell fejlődnünk, s mik azok a hibák, amiket idén nem szeretnénk elkövetni. Ám figyelem, ha ez átcsap önostorozásba, azzal szintén nem érjük el a célunkat. Reálisan nézve a tavalyi évet, gondoljuk végig, mit szeretnénk idén máshogy csinálni, milyen hibákat nem akarunk elkövetni, majd utána bocsássunk meg magunknak, s haladjunk a kitűzött célunk felé.


Legyünk bátrak!

Fordítsuk meg idén a fókuszt: ne arra koncentráljunk, hogy mit ronthatunk el, ne amiatt aggódjunk, hogy biztosan nem fog sikerülni, amit kitűztünk. Lépjünk ki az addigi kényelmes komfortzónánkból, s tegyünk valami merészet, bátrat a karrierünk érdekében. Lehet ez egy olyan munkahelyi projektben való részvétel, amitől eddig féltünk, mert nem voltunk biztosak benne, hogy alkalmasak vagyunk rá, vagy egy olyan szakmai rendezvényen való részvétel, amit eddig túl nagy falatnak tartottunk.


Építsük a kapcsolati hálónkat!

A kiterjedt kapcsolati háló – mind a jelenlegi munkahelyünkön, mind tágabb területen, a szakmánkban – új lehetőségeket nyithat meg előttünk idén is. Szánjunk tehát időt arra, hogy megerősítsük a kapcsolatainkat, s hogy újakat is kialakítsunk. Ez csak aktív munkával megy, így az erre szánt időt mindenképp tervezzük be az év elején a teendőink közé, s használjunk tudatosan minden alkalmat, hogy új ismeretségeket köthessünk a szakmánkban.


Tervezzünk be tudatosan pihenőidőt is!

Az tud megfelelően teljesíteni, aki nem zsákmányolja ki saját magát. Adjunk a magunknak időt az álmodozásra, a pihenésre, az elegendő alvásra is. Ha megakadunk, sokat segíthet egy séta a friss levegőn, vagy a kedvenc hobbink, ami eltereli a figyelmünket kis időre a munkánkról. Egy tudatosan beiktatott szünet után újult erővel kezdhetünk bele az újabb feladatokba, melyek a karrierünket előre viszik 2023-ban is.