Társas vállalkozók többes jogviszonyban.

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Az előző cikkben a társas vállalkozói jogviszonyok típusait, és ezen jogviszonyban fizetendő társadalombiztosítási közterheket ismertettem. Ennek a témakörnek a folytatásaként az alábbiakban a társas vállalkozók többes jogviszonyait és ezen jogviszonyban fizetendő közterhek kerülnek bemutatásra.

Elsőként tekintsük át a nem nyugdíjas társas vállalkozók többes jogviszonyait! A társas vállalkozó dolgozhat ún. többes jogviszonyban is. Egyik esete a többes jogviszonynak, ha társas vállalkozói tevékenysége mellett munkaviszonyban is dolgozik. Erre vonatkozóan az alábbi szabályt kell alkalmazni:

Nem kell megfizetni a fenti minimális alapok után a tb közterheket, ha a társas vállalkozó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll. A munkaviszony kapcsán az alábbi két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a társas vállalkozónak ne kelljen a minimális alapok szerint fizetnie a tb közterheket:

- Az egyik feltétel, hogy munkaviszonyban a munkaidőnek el kell érnie minimum heti 36 órát. A heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani. Ha a munkaviszony csak a heti 20 órát éri el, akkor a társas vállalkozónak legalább a minimális alapok szerint fizetnie kell a tb közterheket.
- A másik foglalkoztatás. Ha például heti 40 órás munkaviszonyban álló munkavállaló két évig fizetés nélküli szabadságon van, akkor ebben az időszakban nem valósul meg a foglalkoztatása, így ezen időszakban a társas vállalkozónak legalább a minimális alapok szerint szintén fizetnie kell a tb közterheket.

Megjegyzés:

- Minimális alapok: 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér/garantált bér másfélszerese, 10 százalék nyugdíjjárulék alapja minimum a minimálbér/garantált bérminimum, 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás alapja legalább a minimálbér/garantált bér 112,5 százaléka.
- Minimálbér havi bruttó 138 000 Ft. Garantált bérminimum - legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén - havi bruttó 180 500 Ft.

Példa:

Ha a nem nyugdíjas társas vállalkozó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll, akkor a közterheket a tényleges jövedelme alapján kell fizetnie. Ha havonta a jövedelme 100 000 forint, akkor 100 000 forintból kell megfizetni 7 százalék egészségbiztosítási járulékot és 10 százalék nyugdíjjárulékot, továbbá a társas vállalkozás is a tényleges jövedelem alapján fizeti a 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót, és a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást. Ezen többes jogviszony fennállása alatt a társas vállalkozó nem fizet munkaerő-piaci járulékot.

A fenti szabályt kell alkalmazni akkor is, ha a társas vállalkozó a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat.

Többes jogviszonyban állhat oly módon is a társas vállalkozó, hogy társas vállalkozóként több gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja vagy ügyvezetője. Ez esetben a tb közterheket a minimális alapok szerint - évente egy alkalommal történő választása szerint – csak az egyik vállalkozásban kell megfizetni. A társas vállalkozó e választásáról a tárgyév január 31-éig nyilatkozik a társas vállalkozásnak. A másik vállalkozásban (vállalkozásokban) a tényleges jövedelem alapján fizeti a tb közterheket.

Annak a társas vállalkozónak, aki egyben egyéni vállalkozóként is biztosított, egyéni vállalkozói jogviszonyában a járulék- és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettsége az emelt ún. minimális alapok után áll fenn. Ez esetben a társas vállalkozásnál fennálló járulékfizetési kötelezettség alapja a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem. Az egyéni vállalkozónak azonban lehetősége van arra, hogy a tárgyév január 31-éig tett nyilatkozata alapján évenként az adóév egészére választhatja, hogy legalább a minimális alapok szerinti tb fizetést ne egyéni vállalkozóként, hanem társas vállalkozóként teljesítse. E választása alapján akkor egyéni vállalkozó a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem után fizeti a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót.

Összegezve :

Jogviszony

Jogviszony/egyéb tevékenység

Tb közterhek

társas vállalkozói jogviszony

közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás

Társas vállalkozói jogviszony: 7 százalék egészségbiztosítási járulék, 10 százalék nyugdíjjárulék és 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó, 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás, amelyeknek alapja a tényleges jövedelem.

Nappali tagozatos tanuló, hallgató: nincs fizetési kötelezettség

társas vállalkozói jogviszony

minimum heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszony
(heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell

Társas vállalkozói jogviszony: 7 százalék egészségbiztosítási járulék, 10 százalék nyugdíjjárulék és 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó, amelyeknek alapja a tényleges jövedelem.

Munkaviszony: 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék, 10 százalék nyugdíjjárulék valamint 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás alapja a munkaviszonyból származó jövedelem, amelynek napi 8 órás foglalkoztatás el kell érnie legalább a minimálbért/garantált bérminimumot.

társas vállalkozói jogviszony/egyéni vállalkozó

társas vállalkozói jogviszony

Társas vállalkozói/egyéni vállalkozói jogviszony: 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér/garantált bér másfélszerese, 10 százalék nyugdíjjárulék alapja minimum a minimálbér/ garantált bér, 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás alapja legalább a minimálbér/ garantált bér 112,5 százaléka.

Társas vállalkozói jogviszony: 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék, 10 % nyugdíjjárulék, 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás alapja a tényleges jövedelem.


Ha a nyugellátásban részesülő személy társas vállalkozóként dolgozik, akkor kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősül. A kiegészítő tevékenységet folytató, ha vesz fel jövedelmet

• 15 százalék személyi jövedelemadó-előleget, és
• 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet.

A kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó után a vállalkozás havi 7 320 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet azzal, hogy több jogviszony egyidejű fennállása esetén a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó után az egészségügyi szolgáltatási járulékot csak egy jogviszonyban kell megfizetni.

Mindezek alapján nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni arra az időtartamra, amely alatt a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó foglalkoztatása a munkaviszonyában eléri a heti 36 órát. Ez esetben is fontos, hogy fennálljon a minimum heti 36 órás munkaviszony és megvalósuljon a munkaviszonyban a foglalkoztatás. A heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőket össze kell számítani

Ha a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó egyidejűleg egyéni vállalkozó is, az egészségügyi szolgáltatási járulékot egyéni vállalkozóként kell megfizetnie. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó a tárgyév január 31-éig a társas vállalkozásnak tett nyilatkozata alapján az adóév egészére választhatja, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a társas vállalkozás – több társas vállalkozásban fennálló tagsági jogviszony esetén a választása szerinti vállalkozás – fizeti meg utána.

Ha a társas vállalkozó több vállalkozásban végez munkát, a tárgyév január 31-éig az adóév egészére vonatkozóan nyilatkozik a társas vállalkozásoknak arról, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot melyik társas vállalkozás fizeti meg utána.


Összefoglalva:

Tevékenység

Tevékenység

Tb közterhek

kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó

minimum heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszony
(heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani)

Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozói jogviszony: 10 százalék nyugdíjjárulék.

Munkaviszony: Saját jogú nyugellátásban részesülő munkavállaló 4 százalék egészségbiztosítási járulék, 10 százalék nyugdíjjárulék valamint 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó, és a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás alapja a munkaviszonyból származó jövedelem, amelynek napi 8 órás foglalkoztatás esetén el kell érnie legalább a minimálbért, illetve a garantált bérminimumot. (A 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot akkor fizet, ha a nyugdíj folyósítása szünetel)

kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó/egyéni vállalkozó

kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó

Kiegészítő tevékenységű társas/egyéni vállalkozói jogviszony: havi 7 320 forint egészségügyi szolgáltatási járulék és 10 százalék nyugdíjjárulék.

Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozói jogviszony: 10 százalék nyugdíjjárulék.