Vissza nem fizetett tagi kölcsön

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A téma amiben állásfoglalását kérem ,- már régóta lerágott csont - de kénytelen vagyok szakvéleményét kérni. A vállalkozás 2010-ben alakult,530 e. Ft törzstőkével, napelemek,napkollektorok franchise rendszerben történő forgalmazására ill. értékesítésére. A franchise szerződés alapján a több millió forintos franchise díjat fél év alatt ki kellett fizetnie a vállalkozásnak. Ezért, a 3 főből álló tagság tagi kölcsönt folyósított a Kft részére mintegy 4 millió forint összegben. Ezt az összeget csak szülői segítséggel tudták előteremteni. Sajnos a vállalkozás éveken keresztül csak veszteséget termelt, 3 éve már nem folytat tevékenységet, nincs mit. 2015-ben 2 fő tag kilépett a cégből.A főkönyvben viszont ottmaradt az általuk rendelkezésre bocsátott tagi hitel 3080 e. Ft összegben. A vállalkozás a 3 millió forintra történő kötelező törzstőke emelésnek sem tud eleget tenni 2016 márciusig Annyi pénze sincs, hogy a céget felszámolja. A cégnek 900e. Ft tartozása is van a NAV felé. Kérdés: a vissza nem fizetett tagi hitelt hogyan lehet ill. kell elszámolni,lehet e kérni a NAV-tól a felszámolás kezdeményezését.


Válasz

Tisztelt Kérdező,

A probléma az, hogy ebben az esetben ez már nem tagi kölcsön, át kell sorolni magánszemély által nyújtott kölcsönnek, ami nem lehet kamatmentes.

Lehetőség van a kölcsön elengedésére, azonban ez a társaságnak társaságiadó-fizetési kötelezettséget jelenthet, továbbá a kölcsönadott összegnek a kölcsönadó részéről történő elengedése minden esetben ajándékozási illetékkötelezettséggel jár. Az ajándékozási illetéket az elengedett tagi kölcsön miatti kötelezettség összege után a cégnek, az elengedés időpontjával kell megfizetni, melynek mértéke 18%. Ezen kívül a társaság az ilyen módon történő vagyonszerzését köteles bejelenteni a NAV-nak  30 napon belül.

Amennyiben a felszámolás megindítása mellett dönt a vállalkozás akkor azt nem a NAV-nál, hanem a cégbíróságon kell kezdeményezni.