Vevők és szállítók maradtak egyenlegben

Kérdés

Év végére olyan vevők és szállítók maradtak egyenlegben a folyószámlán, amik az ügyvezető szerint már régen ki vannak fizetve. Mi ilyenkor a teendő?

Válasz

A legfontosabb, hogy soha (de soha) ne egyenlítsenek ki úgy folyószámlát, hogy nincs róla bizonylat.
Első lépés, hogy a banki oldalt kell kizárni. Ha jól könyveltek, és a bank záró egyenlegek egyeznek (főkönyv = utolsó bankkivonat záró egyenlege), a bank könyvelés közben minden vevő és szállító tételt ki tudtak pontozni (analitikából ki tudták egyenlíteni), akkor a bankban nem lehet a hiba.

Második lépés attól függ hogy vevő vagy szállítóval van dolga:
végig kell követni az Ön által könyvelt cégnél a helyszínen, hogy hogyan történik a számlázás. Lehet, hogy kiállítanak számlát, majd sztornózzák, újra kiállítják más dátum és számla sorszám alatt, majd azt is sztornózzák, majd harmadszorra már sikerül jól kiállítani a számlát. Pl. Önhöz csak az első és a harmadik számla jutott el, a második és az első kettő sztornója már nem. Amennyiben ez sem jön be, marad a partnerrel történő tételes folyószámla egyeztetés.
Amennyiben szállítóról van szó: a számla kiállítójától kell kérni számlatörténetet, folyószámlát, ha szükséges számlamásolatokat. Azaz partnerenként egyeztetni kell. Ilyenkor szoktak kiderülni, hogy van egy olyan bankszámla, amit a könyvelő még nem látott, vagy készpénzben történt kiegyenlítés, esetleg kompenzálás volt, vagy más pénzügyi művelet.