Van-e mód indokolt esetben az amortizációs kulcs visszamenőleges módosítísára?

Kérdés

Egy vállalkozás tárgyi eszközei közt mutat ki egy nagyértékű épületet, melyet bérbeadással hasznosít. Az elmúlt 2 évben 5%-os amortizációs kulcsot használt. Azonban ez és az épületre fennálló devizahitel kamatai olyan jelentős veszteséget okoztak a gatdálkodásban, hogy most komoly problémát jelent a saját tőke rendezése. Van-e elfogadható módja az amortizációs kulcs önellenőrzés keretében történő utólagos korrekciójára 2%-ra? Köszönettel: MIA

Válasz

Az Szt. előírása szerint a beszámolónak a vállalkozó vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről és azok változásáról megbízható és valós képet kell mutatnia. Ha később megállapításra kerül (adóellenőrzés vagy önellenőrzés keretében), hogy a beszámolóval lezárt üzleti évvel (évekkel) kapcsolatosan olyan hibát (hibákat) követtek el, amelyek a hatályos jogszabályi előírások nem megfelelő alkalmazásából, helytelen értelmezéséből, vagy nem megengedett, tiltott cselekmény elkövetéséből származnak, akkor azokat a feltárás évében korrigálni kell.

A kft. tehát csak akkor módosíthatja az előző években elszámolt értékcsökkenést, ha bebizonyítja, hogy a megvásárolt épület üzembe helyezésekor a Szt. hivatkozott előírását nem megfelelően alkalmazta. A devizehitel kamat változására való hivatkozás nem elegendő a bizonyításhoz.