Változik az államháztartás számviteli rendje januártól

Alapvető változások lépnek életbe 2014. január 1-jétől az államháztartás számviteli rendjében, amely az informatikai hátteret is jelentősen befolyásolja.

A kormányzati gazdálkodási rendszer szállítója, a GriffSoft közleményében ismerteti: az uniós irányelvekkel összhangban jövő januártól kétféle számvitelt, azaz kettős könyvvezetést alkalmaznak a magyar államigazgatásban. Ezen belül elkülönül a pénzforgalmi alapú költségvetési és a teljesítményszemléletű pénzügyi számvitel. Emiatt lényegében kétszer kettős könyvvitelről lehet beszélni.
A költségvetési számvitel a klasszikus költségvetési adatokat (előirányzatok, pénzforgalom, kötelezettségvállalások, bevételi előírások), a pénzügyi számvitel pedig a vagyonra, önköltségre, jövedelmezőségre vonatkozó információkat méri.
Az eddigi kincstári tranzakciós kódokat (ktk-kat) egységes rovatrend azonosítók (era-k) váltják fel.
A változtatások célja, hogy minden államháztartási szervezetre egységes számviteli szabályok vonatkozzanak, egységesen tartsák nyilván és értékeljék a nemzeti vagyont, illetve uniformizálják a kötelező beszámolás-készítést.
Mindezekre a változásokra a GriffSoft Zrt. már felkészítette Forrás gazdálkodási rendszerét, amely több mint 600 állami intézmény 15 ezret meghaladó felhasználójának könnyíti meg a napi munkáját.
A rendszer áttekintését vezetői információs rendszer is segíti.