Vagyoni értékű jog számviteli kezelése

Kérdés

T. Cím ! Villamos energia fejlesztési hozzájárulást fizetett a cég, továbbá az idei évben a telephelyet rákötötték az áramhálózatra, melyet szintén kiszámláztak. Vagyoni értékű jogként aktíválhatom.e és milyen mértékű értékcsökkenés számolhatok el ? Üdv.


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A  számviteli törvény 26. §-a (3) bekezdésének előírása alapján :

 „Az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok különösen: a földhasználat, a haszonélvezet és használat, a bérleti jog, a szolgalmi jog, az ingatlanok rendeltetésszerű használatához kapcsolódó - jogszabályban nevesített - hozzájárulások, díjak (víziközmű-fejlesztési hozzájárulás, villamos energia hálózati csatlakozási díj, gázhálózati csatlakozási díj) megfizetése alapján szerzett használati jog, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó egyéb jogok.”

Az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok leírását az általános szabályok és a konkrét körülmények figyelembevételével szükséges megállapítani (pl. ha a vagyoni jog használati körülményei hasonlóak, mint a kapcsolódó ingatlan, lehet azzal hasonlóan leírni). A értékcsökkenés mértékéről Számviteli Politikában lehet dönteni.

A társasági adó is elismeri a számviteli rörvény által meghatározott értékcsökkenés mértékét, és úgy rendelkezik, hogy az  „immateriális javaknál és az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogoknál…. a számvitelről szóló törvény szerint megállapított terv szerinti értékcsökkenés érvényesíthető”…