üzleti ajándék és repi

Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy jól értem e a 2011 évi változást. Az üzleti és repi után a minimálbér 25 % meg nem haladó összeg után nem kell EHO-t és 1,19% utáni 16% ot fizetni? Ez a minimálbér 25% a egyedi értékre szól? azaz egy embernek átadott értékre, vagy évi összesenre? Mert ha magánszemélynél ennek értékét meghaladja az üzleti ajándék, akkor neki kell a juttatás után adóznia. Na és ha van egy Kft akinek két személyesen közreműködö tagja van ( pl nyugdijas és egy többes jogviszonyos,( de egyik sem kap érte jövedelmet, csak egszolgot fizetnek a nyugdijas után) akkor 2x 5000 Ft üzleti jár nekik ? vagy esetleg csak a társadalmi szervezeteknek?

Válasz

Tisztázzunk először is egy félreértést! Üzleti ajándék senkinek sem jár!  Az  üzleti ajándék fogalmát a Szja tv. 3.§. 27.pontja szabályozza.
Üzleti ajándék: A juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott, a minimálbér 25 százalékának megfelelő egyedi értéket meg nem haladó ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány). Az e feletti értékben adott üzleti ajándék mint összevont jövedelem lesz a magánszemélynél adóköteles (a jogviszony alapján, vagy egyéb jövedelem, adóalap-kiegészítés, adatszolgáltatás).

Ha társasági adóalany az üzleti ajándék nyújtója

A 19 500FT-ot meghaladó egyedi értékű üzleti ajándék átadásának esete
Ha társasági adóalany üzleti ajándékot ad üzleti partnernek (minimálbér 25%-át meghaladó egyedi értékben, minimálbér 78000FT, annak 25%-a: 19 500FT), akkor a partnernek igazolást kell kiadni a 19500FT bruttó értéket meghaladó ajándék után fizetendő adóelőlegről. Tehát el kell kérni a partner bérszámfejtéshez szükséges törzsadatait. Az üzleti ajándék adóvonzatáról adatot is kell szolgáltatni az adóhatóság részére. Az ajándékozó cégnek kell megfizetni a 27% egészségügyi hozzájárulást is az üzleti ajándék után.

Az üzleti ajándék egyedi értéke nem haladja meg a minimálbér 25%-át, vagyis a 19 500FT-ot.
Ebben az esetben az ajándék nem adóköteles, ekkor a társasági adóalany ajándékozó cégnek meg kell emelni a társasági adóalapját az üzleti ajándék értékével. A társasági adó törvény nem ismeri el vállalkozási célú költségként sem a reprezentációt sem pedig az üzleti ajándékot. Adóvonzata
nincs