Üzemi tanács!

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egy 180-200 főt foglalkoztató építőiparban tevékenykedő cégnél kötelező-e üzemi tanácsot választani? Amennyiben igen, akkor mi a munkáltató feladata ezzel kapcsolatban? Köszönettel!

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Ha a munkavállalók a munkáltatónál vagy a munkáltató önálló telephelyén, részlegénél, a munkavállalók átlagos létszáma az ötven főt meghaladja, a munkavállalók üzemi tanácsot választanak. Tekintettel arra, hogy az Önök esetében a munkavállalók létszáma az ötven főt bőven meghaladja, üzemi tanácsot kell választani. Háromszáz munkavállaló alatt az üzemi tanács öt főből áll, akiket öt évre választanak.

Üzemi tanácstag lehet:
-    cselekvőképes munkavállaló, aki minimum hat hónapja a munkáltatónál dolgozik.

Nem lehet az üzemi tanács tagja:
-    aki munkáltatói jogot gyakorol,
-    aki a vezető hozzátartozója,
-    aki a választási bizottság tagja.
Munkáltató feladata az üzemi tanács megválasztásával kapcsolatban:
-    Az üzemi tanács választásával és működésével kapcsolatos indokolt költségek a munkáltatót terhelik.
-    A választásra jogosult, valamint a választható munkavállalók névsorához szükséges adatokat a választási bizottság kérésére, öt napon belül a munkáltató adja meg.

Minden más feladat a munkavállalók által szervezett választásai bizottságra hárul, azaz a választás előkészítése, lebonyolítása, valamint a választási eljárás részletes szabályainak megállapítása. Az üzemi tanács választását a 2012. évi I. törvény 240. §-249. §-ai részletesen szabályozzák.