Üzemanyag megtakarítás adómentesen?

Kérdés

T. Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy az adómentesen adható (100 e.Ft.-ig) üzemanyag-megtakarítást és a 3000 Ft-os napidíjat, mely hóközi kifizetés, a pénztárkönyvben (EV), a 08-as bevalláson szerepeltetni kell-e, függetlenül attól, hogy jövedelem nem keletkezik? Köszönettel!


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A 3.000 forintos napidíj a külföldi napidíjjal ellentétben csak munkavállaló gépkocsivezető, kocsikísérő részére adható, egyéni vállalkozó, személyesen közreműködő tag részére nem! További feltétel, hogy kizárólag közúti árufuvarozásban résztvevő vállalkozások számára adható, saját számlás fuvarozók nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Hasonló a helyzet az üzemanyag megtakarítással is. 

Az Szja-tv. 25. §-ának (1) bekezdése alapján nem önálló tevékenységből származó bevétel - többek között - az üzemanyag-megtakarítás címén fizetett összeg. A nem önálló tevékenységből származó bevétel egésze jövedelem, a törvényben meghatározott eltérésekkel.

Viszont. Az Szja-tv. 27. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján a nem önálló tevékenységből származó bevételt az adóalap megállapítása előtt csökkenti az üzemanyag-megtakarítás címén - munkavállalónak illetve társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjának -  fizetett összeg, de legfeljebb havi 100 ezer forint.

Ebből következően egyéni vállalkozó részére adómentes  üzemanyag megtakarítás nem adható.

Amennyiben adómentesen adható, úgy az üzemanyag megtakarítást a 08-as M04 lapra  a 301-es sorba kell beírni, az adómentes  napidíjat pedig nem kell jelezni.