tiszteletdíj járuléka

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tiszteletdíj után fizetendő járulékokkal kapcsolatban lenne még egy kérdésem. A szakértő válasza alapján: - biztosított tiszteletdíjas béréből csak a munkaerőpiaci járulékot nem kell levonni. - Ha nem biztosított vagy nyugdíjas, akkor csak SZJA és SZOCHO fizetési kötelezettség keletkezik. A kérdésem most arra irányulna, hogy milyen esetben történhet meg az, hogy a tiszteletdíjból a 3 % sem kerül levonásra (de biztosított és nem nyugdíjas. Esetleg többes jogviszonyról lehet szó?) Válaszát nagyon megköszönve 


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Tiszteletdíj esetén – ha a jogosult biztosítottnak minősül, és nem nyugdíjas - mindig le kell vonni a 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. Igaz ez akkor is, ha a tiszteletdíjat úgy kapja, hogy más egyéb jogviszonya is fennáll a jogosultnak.

Megjegyzés: Szeretném a teljesség igénye miatt leírni, hogy különleges az alábbi juttatás pénzbeli egészségbiztosítási járulék vonatkozásában:

A foglalkoztatott nem fizet pénzbeli egészségbiztosítási járulékot a külön jogszabály szerinti prémiumévek program és a különleges foglalkoztatási állomány keretében járó juttatás után.

Valószínű, hogy az Ön által leírt esetben ilyen juttatásról nincs szó.