Tgyás utáni munka és szocho kedvezmény

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk szülés után a tgyás lejártát követően ismét munkába áll. A babával az apuka marad gyeden. Kérdésem, hogy a szocho kedvezmény érvényesíthető a munkavállaló után? Segítségét köszönöm. Zsolnainé

Válasz

Tisztelt Zsolnainé!

 

Az általános szabály a következő: A szociális hozzájárulási adókedvezmény a gyermekgondozási díj folyósítását követően, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás  folyósítása alatt vagy azt követően a munkaviszonyban foglalkoztatott személy után veheti igénybe a foglalkoztató. A kedvezményt a kifizető az anyasági ellátások folyósításának megszűnését követő hónaptól számított 45. hónap végéig, de legfeljebb 3 évig érvényesítheti.

Sajnos a hatályos jogszabályok alapján ez a kedvezmény nem vehető igénybe a terhességi gyermekágyi segély folyósítása után. Ezt a kedvezményt legkorábban a gyermekgondozási díj folyósítását követően lehet igénybe venni, a folyósító egészségbiztosítási szerv, vagy társadalombiztosítási kifizetőhely által kiállított igazolás birtokában.

Mindezek alapján az Ön által leírt esetben szociális hozzájárulási adókedvezményt nem lehet érvényesíteni.