Termékminta, bemutató termék átadásának adózási vonzata

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Engedményekkel kapcsolatban kérném a segítségét. Cégünk partnercégeknek 100%-os kedvezménnyel ad termékmintákat, marketing célú termékeket, vagy kiállításokon használt termékállványokat, szintén kiállításra bemutató termékeket. Az ilyen termékátadás üzletpolitikainak minősülhet, ha szabályzatba foglaljuk? Köszönettel: Tné Gombár Ágnes


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Az áruminta adómentes jellegének eldöntéséhez, nem a szabályzat rendelkezéseit, hanem a törvényi előírásokat kell figyelembe venni.

A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény (Tao-tv.) szerint az áruminta a  vállalkozási tevékenysége érdekében felmerült elismert költségek, tehát a társasági adó alapját nem növelik (3. sz. melléklet B/2. pont).

 

 

Az áfa törvény 7. § (3) bekezdés b) pontja alapján nem minősül termékértékesítésnek és szolgáltatásnyújtásnak a vállalkozási célból ingyenesen átadott termék és szolgáltatás. 

Az áfa törvény 13. § (1) bekezdés 35. pontja meghatározza a vállalkozási célból ingyenesen nyújtott értékesítés fogalmát. E szerint olyan ellenérték nélküli termékátadás, illetve szolgáltatásnyújtás minősül annak, amelynek célja az értékesítésre szánt termék, illetve szolgáltatás ismertetése, kipróbálása, feltéve, hogy az adóalany gazdasági tevékenységének érdekében, bevételek növelése céljából történik. 

Termék esetén annak áruminta jellegét csomagolásán fel kell tüntetni. A törvény az áruminta fogalmát is meghatározza a 13. § (1) bekezdés 25. pontban, mely szerint az áruminta valamely termék olyan mintapéldánya, vagy annak egy része, melyet az eladásra szánt termék ismertetése, kipróbálása céljából ingyenesen adnak. át. 

A  fenti jogszabályok alapján kell eldönteni, hogy az átadott termék megfelel-e az előírásoknak így  amennyiben az átadott termék csomagolásán feltüntetik, hogy áruminta, akkor az elfogadható áfa törvény 7. § (3) bekezdés b) pontja szerinti ingyenes termékátadásnak, és áfa nélküli ügyletnek.