Terhességi táppénz

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, ha egyéni vállalkozó vagyok, heti 40 órás munkaviszony mellett, akkor a terhességi táppénz ideje alatt zavartalanul végezhetem az egyéni vállalkozói tevékenységemet vagy már ezen időszak alatt sem számlázhatok? Keressek inkább egy alkalmazottat, aki ténylegesen is ellátja a tevékenységet a táppénz ideje alatt is; nem csak később a gyes, gyed folyósításának során? Köszönöm a segítséget!

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Táppénz keresetpótló juttatás, amelyet Ön a betegsége esetén azért kap, mert nem tudja a munkáját ellátni. Amennyiben Ön táppénz mellett abban a jogviszonyban dolgozik, amiben az orvos keresőképtelennek minősítette, kérdéses, hogy jogosan került-e Ön táppénzre. Így ez esetben nem javasolnám a munkavégzést.

2013. július 5-ét követően hatályos az a szabály, hogy a biztosított írásban kéri a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a gyermekgondozási díj folyósításának szüneteltetését, ha terhességi-gyermekágyi segély, illetve a gyermekgondozási díj folyósításának ideje alatt dolgozik.
Munkavégzés, keresőtevékenység folytatása GYES mellett:
-    a gyermekgondozási segélyben részesülő szülő a gyermek egy éves kora után kereső tevékenységet végezhet, heti 30 órát meg nem haladó időtartamban vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.
-    a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat,
-    ikergyermekek esetében a gyermekek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat azzal a megkötéssel, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülő személy ilyen esetben egy gyermek után járó összegben jogosult a gyermekgondozási segélyre. Nem kell alkalmazni ezt a szabályt, ha heti 30 órát meg nem haladó időtartamban történik a munkavégzés.