Telefonszámla könyvelése

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Szeretném kérni, hogy a telefonszámla könyvelését szíveskedjen részünkre egy konkrét példán keresztül bemutatni. Egy kicsit elbizonytalanodtunk, mert hallottunk egy számunkra furcsa megközelítést.
A céges mobiloknál nem vezetnek nyilvántartást a magánhasználatról. Amikor megkapják a számlát, akkor a megfelelő sorok alapján úgy könyvelik le a számlát, hogy :
az internetnek levonható 5%-os Áfa tartalma van,
A biztosítás nem ÁFA-s,
az autópályadíj és parkolás nem levonható ÁFA-s, valamint egyéb igénybe vett szolgáltatás.
Ezek után marad a beszéd alapú mobil költség ezt 70% - 30% arányban osztják. Mondjuk van olyan számla hol ebben benne van az SMS és MMS díja. Ha benne van egyszerű, mert osztódik ez is, de ha nem, akkor hova kerül?

A másik variáció, hogy miután nem vezetnek nyilvántartást a magánhasználatról, így nem tudni, hogy miből mennyi volt a dolgozót érintő költség, az egész számla összege oszlik 70 -30-ra. Ennek is van logikája, de ez számomra egy kissé abszurd.
Valamint a fizetendő járulékot mi alapján számoljuk?

Köszönöm előre is a válaszát.Válasz

Tisztelt Kérdező!

A  telefonszámla könyvelése amennyiben a társaság nem számlázza tovább:

·         A szja tv. 70. § (1) bekezdés b) pontja a kifizető tevékenységének ellátása érdekében biztosított helyi és távolsági távbeszélő-szolgáltatás (SZJ 64.20.11. és 64.20.12.), mobiltelefon-szolgáltatás (SZJ 64.20.13.), továbbá az Internet-protokollt alkalmazó beszédcélú adatátvitel-szolgáltatás (SZJ 64.20.16-ból) magáncélú használatára írja elő az adókötelezettséget.

·         Az Áfa törvény (124. § (3) bek. a távbeszélő-szolgáltatás (SZJ 64.20.11 és 64.20.12) áfája levonási tiltás alatt van akkor is, ha céges felhasználás mellett merült fel

·         A telefonszámla bruttó értékéből  20% a vélelmezett magáncélú használat melynek áfa tartalma az Áfa törvény  120–121. §-a alapján nem vonható le, a fennmaradó nettó érték a juttatás alapja amely egyes meghatározott juttatásként adózik, tehát megszorozzuk 1,18-cal és  megfizetjük utána a 15 % szja-t és a 17,5 % szochot. 

·         Mai napig vitatott kérdés, és nincs egységes állásfoglalás,  hogy a teljes telefonszámla előzetes áfa tartalmának 30%-a nem vonható le vagy a magánhasználattal csökkentett telefonszámla összegének előzetesen felszámított áfa tartalma nem vonható le.. 

·         A fennmaradó bruttó összeget kell 70-30 százalék arányban felosztani és a 30 %   áfája nem vonható le,

·         Nem vonható le a parkolási díj áfája sem mert azt kifejezetten tiltja az áfa törvény( 124. § (2) bek e)) Az internet-használat áfája viszont levonási tiltást az áfatörvény nem ír elő,

A magánhasználat tételes elszámolása

 A tételesen kimutatott magánhasználatot közvetített szolgáltatásként  kell elszámolni, viszont felhívom a figyelmet, hogy ebben az esetbenn rendelkezni kell a hívásokat részletesen tartalmazó un. tételes számlával.
A bruttó telefonszáma áfa tartalmát azonban csak akkor lehet visszaigényelni teljes mértékben, ha a vállalkozás -  tételesen kimutathatóan
 - legalább 30 %-ban tovább számlázza.

Weboldalunkon (sütiket) cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.