Tehergépjàrművel kapcsolatos gazdasàgi esemény àfa kérdése

Kérdés

Tisztelt Hölgyem / Uram! Elolvastam sok megvàlaszolt kérdést, de nem tisztázódott az, hogy mi van a 1999-es évben vásárolt cégautóval 2013-as eladása során ha kistehergépjárműről van szó, áfa visszaigénylés anno megtörtént most kell-e áfát fizetni utàna? Ráadásul idén alanyi adómentes lett a Kft, azaz kilépett az áfakörből. Hogyan kell ebben az esetben eladáskor megírni a számlát? Várom mielőbbi válaszukat, amit előre is nagyon köszönök! Üdvözlettel: Szavó Anita

Válasz

Amennyiben a cégautó személygépkocsi és  áfa levonási tiltás mellett szerezte be a társaság – a beszerzéskor a számlában felszámított áfát nem igényelte vissza - akkor az áfa törvény 87.§ alapján adómentesen értékesítheti.
Egyéb eszközöknél az Áfa-tv. 193. §-a (1) bekezdésének a) pontja és 188. §-a (3) bekezdésének aa) pontja értelmébhen a kft. az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében a tárgyi eszközként használt termék értékesítésekor.
Ugyanakkor  tárgyi eszközök esetében 5 év a figyelési időszak, ami azt jelenti, hogy ha a tárgyi eszközt  adóköteles, és alanyi adómentes időszakában is használja, úgy az alanyi adómentes időszakban a korábban levont adót be kell vallania fizetendő adóként, de  öt év elteltével – mint jelen esetben is  - már nincs ilyen kötelezettség.