Társas vállalkozó utáni járulék

Kérdés

Tisztelet Szakértő! A következő két kérdésben kérném szíves válaszát:1.) Egy ez évben alakult Kft. tulajdonosa 100%-ban egy szerbiai állampolgár. Bejelentett alkalmazottja nincs. A társasági szerződésben személyes közreműködés nincs kikötve. Milyen bejelentési, bevallási, adó és járulékfizetési kötelezettség terheli a társaságot? Amennyiben szükséges bérszámfejtés a szerbiai állampolgárra tekintettel, van-e külön jogszabály amit figyelembe kell venni? 2.) Egy magyar tulajdonú Kft-nek három tagja van, egyik az ügyvezetője. Mindegyik személynek van napi nyolcórás munkahelye. Terheli-e adó és járulékfizetés a Kft-t?

Válasz

1)    A szerbiai állampolgárral kapcsolatban az OECD modellegyezmény értelmében  bevallási, és járulékfizetési kötelezettség  nincs.
2)    Amennyiben a Kft-nek mind a három tagja 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik, ebben az esetben adó és járulékfizetési kötelezettség nincs! 2012-től azonban a fő munkaviszonyról munkáltatói igazolást kell kérni, bejelentési kötelezettség áll fenn, és a társaság tagjait  a  08-as bevalláson havonta le kell jelenteni 0 értéken!