Támogatások, juttatások kezelése

Kérdés

Az előadáson hallottam arról a lehetőségről, hogy a munkáltató vissza nem térítendő lakáscélú támogatást adhat munkavállalójának, szeretném tudni milyen feltételek mellett folyósítható az összeg.

Válasz

Adómentes vissza nem térítendő munkáltatói támogatás a következő feltételekkel adható:

- hitelintézet útján kell folyósítani,

- lakáscélú felhasználásra,

- több munkáltató esetén is a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő összegben,

- legfeljebb a vételár vagy az építési költség 30 százalékáig terjedhet,

- a lakás nem haladhatja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigény mértékét,

- a hitelintézetnek az ilyen támogatásról adatot kell szolgáltatnia az adóhatóságnak.

Lakáskorszerűsítés esetén is a támogatás nem haladhatja meg az építési költség 30 százalékát, illetőleg a folyósítás évében és a megelőző négy évben együttesen 5 millió forintot.

Ha a feltételek nem teljesülnek, az egész összeg a dolgozó munkaviszonyból származó adóköteles jövedelmének minősül, az adó (és más jogkövetkezmények) az adózót terhelik. Ilyenkor az adókötelezettség keletkezésének időpontja az az időpont, amikor a lakáscélú munkáltatói támogatásként megjelölt cél megvalósult, de legkésőbb a támogatás folyósítását követő 12. hónap utolsó napja. Ez a rendelkezés érvényes akkor is, ha az adómentesen felvett munkáltatói támogatásról az adóhatóság ellenőrzés keretében állapítja meg az adómentesség feltételének hiányát (Szja-tv. 1. számú melléklet 2.7. pont; 9.3. pontja). Az adómentesség alkalmazásánál korszerűsítés a lakás komfortfokozatának növelése céljából víz-, csatorna-, elektromos, gázközmű bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs, központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújítható energiaforrások (pl. napenergia) alkalmazását is, az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászárók energiatakarékos cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése. A korszerűsítés része az ehhez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés közvetlen költségeinek 20%-áig. E munkákhoz csak az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelősége igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló rendelet szerinti megfelelőségi igazolással rendelkező termékeket lehet felhasználni.