Tagi kölcsön induló cégnél

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni tagi kölcsön ügyében. Ha egy induló cégnél tagi kölcsönt kell a magánszemély tulajdonosnak betenni az árubeszerzés megfinanszírozásához (kereskedelemmel foglalkozna), úgy tudom, rögtön taggyűlési határozat szükséges hozzá, amelyben határozatot kell hozni a tagi kölcsön felvételéről. (mindenképpen fix összeget kell megjelölni vagy lehet tól ig határt is beleírni. (pl. 3 millió Ft-ig) Ha az év folyamán többször szükséges tagi kölcsönt betétele, lehet keretszerződést is készíteni? hol lehetne erre valamilyen formát találni? A taggyűlési jegyzókönyvhöz sem találok formát, mit kell mindenképpen beletenni a határozatba, hogy minden jogszabályi szempontnak megfelelhessen. Ha már az év vége közeledtével (dec 15. körül) látható, hogy a következő évre megint tagi kölcsönre lesz megint szükség, akkor december végén összehívott taggyűlési határozat érvényes e a következő gazdasági év megfinanszírozására?? Természetesen minden év végén a tagi kölcsön visszafizetésre kerül a magánszemély tulajdonos részére. Tudom, jogi szakvéleményt kellene igénybevenni, de két személyes cég esetén már komoly összeget kérnek el. Kérem szíves segítségét, ha lehet egy kicsit bővebb magyarázatban. Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!


Válasz

Tisztelt Kérdező, 

Tagi kölcsön taggyűlési vagy egyszemélyes társaságnál alapítói határozat mellett adható. Azonban, ha már az induláskor tagi kölcsön felvétele szükséges, akkor felmerül a kérdés, hogy az alapítás megfelelő tőke rendelkezésre bocsátásával történt-e?

Lehet a keretszerződésről a  taggyűlésen határozatot hozni, amelyre  a likvidítási gondok kiküszöbölése megfelelő indok, de a határozat alapján megkötött tagi kölcsönszerződésben meg kell határozni a felső határt, a kamatot, a lejáratot.

A kamat lehet 0 %, is de mindenképpen rendelkezni kell róla.