Szombati munkavégzés elrendelése

Kérdés

Gyárunk írásban szombati munkavégzést rendelt el. Sok olyan munkavállaló van, aki nem hajlandó megjelenni munkavégzés céljából. A kérdésem az lenne, hogy előzetesen arra a nap írható-e ki szabadság vagy csak igazolatlan távollét vagy mit lehet nekik arra a napra írni?


Válasz

Ha a munkáltató a 2012. évi I. törvény (Mt.) szabályait betartva jogszerűen munkavégzést rendel el szombatra, akkor a munkavállaló köteles munkavégzési kötelezettségének eleget tenni.

Szabadság a munkavállaló és munkáltató megállapodása alapján kerül kiadásra. Ha a felek megállapodása alapján a munkavállaló a kérdésben szereplő szombati napon szabadságon lesz, akkor nem terheli munkavégzés. Meg kell azonban jegyezni, hogy szabadság alatt is visszarendelhető a munkavállaló munkavégzésre, azonban a szabadság megszakításával összefüggésben a munkavállaló felmerült kárát és költségeit a munkáltató köteles megtéríteni.

A munkavállaló igazoltan is lehet távol a munkából például, ha munkanapján keresőképtelen, és ezt orvos által kiállított keresőképtelenségi igazolással igazolja. A 2012. évi I. törvény 55. §-a részletezi, hogy a munkavállaló jogszerűen mikor mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól.