SZJA kedvezmény tartós betegség esetén

Kérdés

Tisztelt hölgy/úr! Adó csökkentő kedvezményt szeretnék igénybe venni .Kórisme:2003-C5090,2011-13590,2014-C6400,Érdeklödöm ezen BNO számú betegségek fel jogosítanak-e a kedvezmény igénylésére.Üdvözlettel 


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Az Szja törvény 40. §-a alapján: Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény).

Súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

A 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben nem találtam meg az Ön által leírt kódokat, így azok – kivéve, ha a kódok netán elírásra kerültek - nem jogosítanak fel a fenti kedvezmény igénybevételére.