Szja bevallás: figyeljünk az 1 százalékra

Az szja bevallásban idén se feledkezzünk meg nyilatkozni az 1+1 százalékról, hiszen a civil szervezeteknek gyakran ez jelenti az egyetlen bevételi forrást.
Már több mint egy évtizede van lehetőség arra, hogy személyi jövedelemadónk 1+1 százalékát az általunk megjelölt civil szervezetnek és/vagy egyháznak ajánljuk fel.
A statisztikák szerint azonban a jogosultaknak csak körülbelül a fele él ezzel a lehetőséggel, és emiatt évi 3-6 milliárd támogatástól esnek el a civil szervezetek.
Kedvezményezettet két csoportból lehet választani:
1., A civil kedvezményezettek csoportjába azok társadalmi szervezetek, alapítványok, és közalapítványok tartoznak, amelyek legalább 2 éve közhasznú tevékenységet folytatnak. Ebbe a körbe tartoznak azok a kiemelt költségvetési szervek is , amelyeket a törvény tételesen felsorol. A rendelkezéshez a szervezetek 11 jegyű adószámára van szükség.
2.,A másik csoportba azok a bejegyzett egyházak tartoznak, amelyeket az adóhatóság által technikai számmal látott el, valamint az Országgyűlés által meghatározott kiemelt előirányzat, a Nemzeti Tehetség Program(kódja: 1823).
A rendelkező nyilatkozaton a kedvezményezett 4 jegyű technikai számát kell feltüntetni. A technikai számokat az adóbevallás útmutatója, és az adóhatóság honlapja is tartalmazza.
Hogyan lehet rendelkezni?
Az alábbi módokon rendelkezhetünk:
•    az adóbevallási nyomtatvány részeként az ún. EGYSZA lapon (1153, 1153E), valamint a 1153ANY adónyilatkozathoz kapcsolt EGYSZA lapon
•    az adóbevallás elektronikus úton történő benyújtása esetén, a nyomtatvány részeként elektronikus úton
•    lezárt, adóazonosító jellel ellátott postai borítékban személyesen vagy postán
•    elektronikus űrlapon, a bevallástól elkülönülten (11EGYSZA nyomtatványon)
Akkor is rendelkezhetünk, ha a bevallási kötelezettségünknek munkáltatói adómegállapítás útján teszünk eleget.
Ilyenkor a 11EGYSZA jelű formanyomtatványt, vagy azzal egyező adattartalmú lapon megtett rendelkező nyilatkozatot kell kinyomtatni és lezárt, adóazonosító jellel ellátott, ragasztott felületre átnyúlóan, saját kezűleg aláírt postai borítékban elhelyezve kell eljuttatni a munkáltatóhoz legkésőbb 2012. május 11-ig. A munkáltatónak 2012. május 21-ig kell a lezárt borítékokat sértetlenül átadni az adóhatóságnak.
Mikor érvénytelen a nyilatkozat?
A nyilatkozat érvénytelen, ha
az 1 % alapjául szolgáló személyi jövedelemadót az előírt határidőig nem fizetjük meg,
•    a törvényben előírt határidőt (május 21.) követően küldjük meg a rendelkező nyilatkozatot, y
•    tévesen tüntetjük fel a kedvezményezett adószámát,
•    bevallást nem nyújtunk be, ennek ellenére rendelkező nyilatkozatot teszünk,
•    több civil szervezet adószámát, vagy több egyház technikai számát tüntetjük fel.
Bővebb információk
Ha tanácstalanok vagyunk, kinek rendelkezzünk, a NAV honlapján megtaláljuk a tavalyi jogosultakat, az egyházak technikai számait, illetve a http://nonprofit.hu weboldalon kereshetünk a jogosult szervezetek listájából.