Számviteli kérdések

Kérdés

Vásárlásunk során olyan számlát kaptunk amelyben 2% skontó volt feltüntetve, amennyiben az anyavásárlás értékét 15 napon belül egyenlítjük ki. Hogyan számolom el a kedvezményt, és mi a helyzet az ÁFÁ-val?

Válasz

A fizetési határidőn belül történt kiegyenlítés engedményének összegét a szerződésben és nem a számlában kell meghatározni. Ebben az esetben a Szt. 84 §-a (7) bekezdésének o pontja szerint  a pénzügyi műveletek egyéb bevételei között kell kimutatni a nem számlázott tételt. Arra mindenképpen figyelni kell, hogy az engedmény ne legyen több mint a késedelmi kamattal arányos rész.

Ebben az esetben a számlázott összeg Áfa tartalmát az engedmény nem érinti, az teljes egészében levonható.

Ha a szerződésben a fizetési határidőt nem határozták meg, az éves késedelmi kamat mértékét nem rögzítették, akkor az engedménynek megfelelő összeget a szállítónál - mint elengedett követelést - a rendkívüli ráfordítások között, a vevőnél pedig - mint elengedett kötelezettséget - a rendkívüli bevételek között kell kimutatni.

Előfordulhat, hogy a szállító az engedménynek megfelelő összegről számlával egy tekintet alá eső okiratot (helyesbítő számlát) bocsát ki, amellyel csökkenti a számlázott összeget és az áfát is. Ennek azonban az a feltétele, hogy az Áfa-tv. 71. §-ában foglaltak teljesüljenek, figyelemmel az Áfa-tv. 77. §-ában foglaltakra is.