Számlázás, ÁFA megítélés alapítvány esetében

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány alaptevékenysége nem akreditált oktatási tevékenység(mns. egyéb oktatás), ehhez kapcsolódóan könyvkiadást-értékesítést is végez alanyi mentesként. Alapítvány tagjai részére rendszeres ingyenes oktatást tart. A tagdíjról és az alapítványnak adott adományról kell-e kiállítani számlát?

Válasz

A tagok által befizetett tagdíjak ellenértéknek minősülnek, ugyanakkor az Áfa törvény 85. § (1) bekezdésének la) pontja alapján ez a tevékenység közérdekû jellegére tekintettel mentes az adó alól.

Az áfa törvény értelmében  „áfa-mentes a bírósági vagy más hatósági nyilvántartásba bejegyzett, alapszabállyal (alapító okirattal) és tagsággal rendelkező, alapszabálya (alapító okirata) szerint és ténylegesen is nyereségszerzésre nem törekvő személy, szervezet által a tagjainak teljesített olyan szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelynek kizárólagos vagyoni fedezete az alapszabállyal összhangban meghatározott, minden tagra kötelező tagsági díj, egyéb hozzájárulás, a kapott államháztartási támogatás és egyéb adomány”

Ugyanakkor az áfa törvény azt is kimondja, hogy nem kötelező számlát kiállítani, ha az adóalany kizárólag olyan adólevonásra nem jogosító ügyletet teljesít, amely az Áfa tv. 85. és 86. §-ai alapján áfa-mentes ügyletnek minősül. Ilyen esetben, megfelelő a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Számviteli tv.) szerinti bizonylat kiállítása is.