Szállító és vevő nincs rögzítve

Kérdés

Könyvelőirodában dolgozom, és rendszeresen előfordul az általam könyvelt cégeknél, a bank könyvelése folyamán olyan vevőket és szállítókat találok, amelyek nincsenek a könyvekben a vevők és a szállítók között rögzítve. Mi a teendő ebben a helyzetben számviteli szempontból?

Válasz

1. Győződjön meg róla, hogy valóban nincs könyvelve, nincs-e elütve a számlaszám vagy a partner neve. Mert előfordul, hogy rögzítve van, csak kiegyenlítéskor nem találja a kipontozásra kerülők listájában, mert amikor mint vevőt vagy szállítót rögzítették, elütötték véletlen a kódot. Ha megvan, rendben, javítani, könyvelni.

2. Ha biztosan nem könyvelte, és nem volt a könyvelésre átvett anyagban, akkor számlamásolatot kell bekérni.
Amennyiben kimenő számla, azt gyorsan meg tudja kapni, még határidőben, hiszen az Ön partnere, akinek könyvel, ők állították ki a bizonylatot.
De ha bejövő számla, akkor ha nem áll rendelkezésre (esetleg még a partnerének sem – FONTOS: FAXON KÜLDÖTT SZÁMLA NEM SZÁMLA!!!) az áfát nem vonhatja le róla, de ha már egyéb bizonylat (pl. szállítólevél, részteljesítési jegyzőkönyv, stb) készült a szóban forgó gazdasági eseménnyel kapcsolatban, akkor mint nem számlázott szállítást rögzítse, és amikor megkapja az eredeti bizonylatot, akkor helyezze róla levonásba az ÁFA-t.