Szabadság kivétele orvosi vizsgálat esetén

Kérdés

Jó napot kívánok. A kérdésem az lenne hogy jogszerű-e hogy minden egyes orvosi vizsgálatra szabadságot kell kivennem a munkahelyemen? Cukorterhelés, vagy genetikai ultrahang, vagy akár az orvossommal valo találkozásokhoz?


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A 2012. évi I. törvény (azaz a Munkatörvénykönyv) orvosi vizsgálat esetén két esetben mentesíti a munkavállalót a munkavégzés alól úgy, hogy ne kelljen szabadságot kivennie:

Az egyik eset a kötelező orvosi vizsgálat, amelynek a tartamára mentesíti a fenti törvény a munkavállalót a munkavégzési kötelezettség alól, és ez esetben a munkavállaló a fenti időtartamra távolléti díjra jogosult.

Megjegyzés: kötelező orvosi vizsgálat: az az orvosi vizsgálat, amelyen a munkavállalónak munkaviszonyra vonatkozó szabály előírása alapján részt kell vennie, ideértve a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatot is.

A másik eset, ha az orvos keresőképtelennek minősíti a beteget, és erről kiállítja a keresőképtelenségi igazolást. Ez esetben a keresőképtelenség idejére nem kell szabadságot kivenni.